MOSAIC Biomedicals guanya la cinquena edició del Premi BioEmprenedorXXI
<p class="field-item field-item-0">El projecte guanyador desenvolupa noves teràpies personalitzades en oncologia i ja disposa del primer producte en fase preclínica, “capaç de reduir en un 51% les recurrències en els casos de tumor cerebral”</p><p class="field-item field-item-1">MIRU Medical Systems i ProteoDesign han quedat com a primera i segona finalista, respectivament</p>
MOSAIC Biomedicals ha guanyat la cinquena edició del premi BioEmprenedorXXI, que s’ha lliurat aquest migdia a la Sala Emprèn de Barcelona Activa i que està impulsat per “la Caixa”, l’Ajuntament de Barcelona (a través de Barcelona Activa), Biocat, Fecyt i la Cambra de Comerç de Barcelona. MIRU Medical Systems i ProteoDesign han estat guardonades com a primera i segona finalista, respectivament.
MOSAIC Biomedicals, dedicat al desenvolupament de noves teràpies personalitzades que eliminen d’una manera efectiva les cèl·lules mare tumorals, és una spin-off de l’Institut d’Oncologia de la Vall d’Hebron (VHIO). Una de les investigadores que formen part del projecte, Judit Anido, ha remarcat que ja disposen del primer producte en fase preclínica, “capaç de reduir en un 51% les recurrències en els casos de tumor cerebral”.
El primer premi, dotat amb 20.000 euros, comporta un conjunt d’accions de formació, internacionalització, comunicació i incubació, com cursos d’acceleració a la Universitat de Cambridge, la participació en una fira internacional de referència del sector i en el programa Biocàpsules, o un any d’accés a l’oferta tecnològica del Parc Científic de Barcelona.
En l’edició d’enguany, 16 projectes d’empreses i emprenedors de l’àmbit de les ciències de la vida (biotecnologia, biomedicina i sector agroalimentari) han estat els finalistes d’un total de 28 sol·licituds presentades. Els guardons han estat escollits per un jurat format per representants d’entitats i empreses públiques i privades, vinculades al sector de les ciències de la vida i l’emprenedoria.
Aquests premis s’emmarquen en el programa BioEmprenedorXXI, de suport a la creació d’empreses de base tecnològica en l’àmbit de les ciències de la vida al sud d’Europa. La seva finalitat és impulsar el desenvolupament del teixit productiu del sector, transferint a la societat els resultats obtinguts de la investigació a través de la creació de noves empreses. El BioEmprenedorXXI, que té una durada de sis mesos, ofereix a tots els emprenedors seleccionats un acompanyament personalitzat amb un gran nombre d’activitats adreçades a la formació, la creació de xarxes de contactes i la preparació per a la inversió.
La inauguració de l’acte de lliurament del Premi BioEmprenedorXXI ha comptat amb la participació de la directora executiva de Serveis d’Empresa i Ocupació de Barcelona Activa, Sra. Susana Tintoré; el director general de Caixa Capital Risc, Sr. Carles Trenchs; la directora general de Biocat, Dra. Montserrat Vendrell; el vicegerent de serveis empresarials de la Cambra de Comerç de Barcelona, Sr. Xavier Ricart, i la coordinadora del programa biocampus de Fecyt (Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología), Sra. Noelia Romero.
Els finalistes: MIRU Medical Systems i ProteoDesign
El guardó d’enguany al primer finalista, dotat amb 10.000 euros, s’ha atorgat a MIRU Medical Systems, de la Fundació Teknon. El projecte se centra en un dispositiu que garanteix que la medicació que s’aplica als pacients en un ambient hospitalari és la correcta. El premi l’ha recollit el Dr. Pau Soler, qui ha remarcat els avantatges d’aquest dispositiu: “Augmenta la seguretat dels pacients, millora l’eficiència del personal mèdic i estalvia molts diners als hospitals perquè permet facturar a cada pacient exactament allò que se li ha administrat”.
ProteoDesign ha obtingut el premi de segon finalista d’aquesta edició del BioEmprenedorXXI, dotat amb 5.000 euros. Aquest projecte, spin-off de la Universitat de Barcelona i la Princeton University, ofereix serveis d’investigació a la indústria biofarmacèutica per al desenvolupament de fàrmacs més segurs i eficients per al tractament del càncer, com a alternativa a tractaments agressius com la quimioteràpia. Una de les fundadores de ProteoDesign, Silvia Frutos, ha explicat que es tracta d’un projecte recent i ha afegit: “Sense el programa BioEmprenedorXXI no haguéssim arribat fins aquí. Esperem que continuï per donar l’oportunitat a nous emprenedors”.
A l’igual que el guanyador, els dos finalistes també participaran en una fira internacional de referència del sector, comptaran amb l’assessorament legal del bufet d’advocats Rousaud Costas Duran i tindran un any d’accés a l’oferta tecnològica del Parc Científic de Barcelona.
Cinc edicions d’èxits
En l’acte de lliurament del Premi BioEmprenedorXXI, s’ha projectat un vídeo amb cinc exemples de casos d’èxit de les diferents edicions del programa, que ha comptat amb un total de 141 projectes d’empreses i emprenedors i que ha atorgat prop de 175.000 euros en premis en metàl·lic, a més de l’acompanyament i les activitats de formació en el procés de creació de l’empresa. “Del total de sol·licituds rebudes, 81 projectes empresarials s’han beneficiat de l’acompanyament que ofereix el programa i 34 d’aquests projectes ja s’han constituït com a empresa, mentre que altres 13 estan en vies de constitució. Aquestes empreses ja han creat, fins al moment, 146 llocs de treball”, ha explicat el director de projectes de Biocat, Carlos Lurigados, en la seva presentació dels resultats de les cinc edicions del programa.
Lurigados ha destacat “la bona acollida que el BioEmprenedorXXI té entre les persones participants, que han valorat el programa amb 8 punts sobre 10”. El director de projectes de Biocat també s’ha referit als reptes de futur de BioEmprenedorXXI: “Per crear un entorn favorable a la transferència tecnològica en la bioregió del sud d’Europa, volem fer créixer el programa quant a activitats, continguts, formació, assessorament personalitzat, internacionalització, networking i inversors”.
Un exemple d’èxit és Intelligent Pharma, que va guanyar el primer premi BioEmprenedorXXI, al 2007-2008. És una empresa de biotecnologia dedicada al desenvolupament, la comercialització i l’ús de tecnologies computacionals noves per a la descoberta de fàrmacs, a través de dues línies empresarials: descoberta de fàrmacs i software. En el primer cas, utilitza química computacional i intel·ligència artificial per dur a terme projectes de recerca amb l’objectiu d’identificar compostos actius i informació biològica o mèdica de molècules. D’altra banda, Intelligent Pharma és sòcia d'IDBS i, com a tal, ofereix solucions de programari avançat per a l’administració de dades en empreses i institucions de l’àmbit de les ciències de la vida.
De la tercera edició, de 2010, destaquen els casos de la guanyadora, VCN Biosciences, i la segona finalista, iMicroQ (Integrated Microsystems for Quality of Life). Fundada el 2009 per tres investigadors de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), VCN Biosciences és una companyia biotecnològica catalana dedicada a la recerca i el desenvolupament de noves aproximacions terapèutiques per a tumors sense un tractament efectiu. Més concretament, l’activitat de l’empresa, adquirida recentment per Grífols en un 40%, se centra en el desenvolupament de nous agents per tractar el càncer. Actualment, VCN Biosciences té en exclusivitat dues llicències de patent de tecnologies independents, desenvolupades pel Grup de Viroteràpia de l'ICO i consistents en l’administració de virus modificats genèticament per destruir cèl·lules tumorals.
Per la seva banda, iMicroQ es va fundar l’any 2010 com a spin-off de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (URV). Actualment, treballa en el desenvolupament de kits per a la detecció de patògens i infeccions amb alt potencial de creixement a nivell mundial en els sectors de la seguretat agroalimentària, el diagnòstic clínic, la prevenció del bioterrorisme i el desenvolupament de tecnologia per a aplicacions OTC. A mitjans de 2013, preveu treure al mercat un kit de detecció ràpida de la salmonel·la in situ per a granges avícoles.
Memòria del programa BioEmprenedorXXI (2007-2012)
Més fotos al nostre canal Flickr
Per a més informació:
Biocat:
Gabinet de premsa · 662 315 523 · premsa@biocat.cat
Silvia Labé · 662 315 400 · 93 310 33 69 · slabe@biocat.cat
Subscriu-te al nostre RSS
També ens pots seguir a Twitter i LinkedIn