Vés al contingut

“Connectar punts només es pot fer cap enrere, no cap endavant”. Ho va dir en Josep Lladós, director del Centre de Visió per Computador quan recollia el Premi Nacional de Recerca al Partenariat Publicoprivat en R+I amb Intel Intelligent Systems Lab, el passat dia 7 de juny. 

De fet, per parlar d’impacte cal descriure una cadena d’esdeveniments i accions, sovint connectant els punts enrere i cercant causalitat, atribució o contribució d’aquests al resultat final1.  De com el projecte Boost4Health (o B4H), iniciat per Biocat l’any 2016 de la mà d’un consorci europeu format per altres clústers de ciències de la vida i la salut d’Europa ha contribuït a la internacionalització de més de 50 pimes de la BioRegió arreu del continent europeu. 

El plantejament del projecte, que finalitza aquest estiu, és senzill i molt pràctic: donar ajuts directes a les empreses perquè contractin persones expertes i serveis per avançar en la seva TRL, així com obrir nous mercats per a aquestes i els proveïdors de serveis que contractin. Tot intercanvi es fa via una plataforma on “interessats” i “interessants” es registren i es fan elegibles. 

 


 

Els outputs del projecte serien la plataforma d’intercanvi, els “lliurables”, el nombre d’empreses i proveïdors, els xecs atorgats, les anàlisis dels mercats i serveis, les peces de comunicació. D’aquests se’n derivarien outcomes com els acords signats entre pimes i proveïdors, les actuacions d’aquestes empreses en nous mercats, les activitats desenvolupades...

Però quin és el valor de tot això? Quina diferència fa aquest projecte? Què transforma... en resum, quin és l’impacte? Aquesta pregunta ens serveix per encetar un tema, el de l’avaluació de l’impacte de la recerca (o dels projectes).

 

Mapa amb els clústers de ciències de la vida i la salut europeus participants a Boost4Health. Font: Boost4Health

Startups de salut catalanes tantegen mercats internacionals

En els sis anys de programa Biocat ha lliurat pràcticament tots els xecs que tenia al seu abast: més de 50 ajuts de més de 100.000 euros en total, repartits entre més de 50 startups de la BioRegió.  Totes han conegut els ajuts a través de Biocat, principalment mitjançant els seus canals digitals –web, xarxes socials i newsletter-, i els hem volgut preguntar com perceben que el projecte les ha ajudat. La resposta ha estat encoratjadora. 

Algunes, com Health Circuit, l’assistència a esdeveniments internacionals els ha permès establir contacte amb inversors i organitzacions internacionals amb les quals abans no tenien connexió. “Ha estat molt útil per contactar amb actors clau de l’ecosistema Internacional”, ha assegurat Isaac Cano, CEO i fundador. 

També n’hi ha hagut que han aconseguit ampliar el seu coneixement sobre temes estratègics, com regulació internacional, que els permeti introduir el seu producte a altres mercats. “Hem pogut saber els requisits que haurem de complir en els afers reguladors com a medical device, el que evidentment repercutirà en la nostra internacionalització, com a mínim a Europa (CE) i als Estats Units (FDA)”, ha explicat Daniel Esteban, CEO de ViReInstruments

I altres, que han incrementat la seva visibilitat en mercats internacionals mitjançant la presentació de treballs i resultats clínics en esdeveniments, com MOOWOT, que va poder presentar un pòster sobre els resultats del nostre estudi a l’IHF World Hospital Congress 2021. 
 

Més enllà de travessar fronteres

Tot i que Biocat impulsa l’apropament de la internacionalització a les empreses, també ens agrada pensar que la nostra activitat salva vides o, si més no, les fa millors. I volem creure que ajudem a que això succeeixi de manera més ràpida i efectiva. 

És per aquest motiu que hem fet un exercici de calcular quin ha estat el valor del projecte, i simplificant ens fixarem només en la segona fase del projecte -etapa de capitalització- , en la que hem atorgat ajuts a un total de 15 startups de la BioRegió de tots els subsectors. Les empreses beneficiades han estat Breaz, Bsure, Chasing Science, eHealthAI, Flomics, Gate2Brain, Health Circuit, Loop-Dx, MOOWOT, Nano1Health, Nen, Ninevah, Nixi for Children, Oniria Therapeutics i ViReInstruments. Les àrees clíniques de les empreses són l’oncologia, el sistema nerviós central, les malalties infeccioses, les malalties respiratòries, el sistema digestiu, la pediatria i la digitalització de serveis de salut, entre d’altres. El market size total d'aquestes empreses a Europa i als Estats Units és de 2.500 milions de persones. 

Dir que amb B4H hem donat suport per impulsar el creixement i posicionament internacional a empreses que, conjuntament tenen potencial de contribuir a millorar les vides d’un mercat potencial de 2,5 mil milions de persones (1/3 de la població mundial). Però només sabrem en un futur si aquests outcomes faran cap diferència o si tindran impact, connectant els punts enrere i analitzant la causalitat, la contribució o l’atribució de la B4H al seu èxit. I aquesta anàlisi val per a tots els projectes en general, i els europeus en particular. En un proper post desvetllarem com i per què.
 

Fonts

1.  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0048733321000044
https://www.theinternationalschoolonria.com/uploads/resources/melbourne_school_2016/16_11_Block_5_Effective_communication_strategy.pdf
https://tiess.ca/en/13-proving-impact-causality-attribution-and-contribution/ 

Necessites més informació?

Posa't en contacte amb nosaltres

Escriu-nos
Laura Diéguez
Laura DiéguezCap de Premsa i Continguts(+34) 606 81 63 80ldieguez@biocat.cat
silvia labe 2
Silvia LabéDirectora de Màrqueting, Comunicació i Intel·ligència Competitivaslabe@biocat.cat
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.