Vés al contingut

“Ets de ciències o de lletres?” Hi ha autors que desafien la dualitat, aparentment oposada, d'aquesta pregunta. Molts han destacat en el seu àmbit científic, així com en la seva vessant literària o de divulgació científica, però com és conviure amb dues professions?

Aquest any, amb motiu de la diada de Sant Jordi, hem parlat amb 10 científiques i científics de la BioRegió que compaginen la investigació amb la divulgació o la literatura científica. A més, i com és habitual, us proposem un recull de propostes amb els seus darrers llibres, que són una lectura recomanada per a la comunitat de professionals de la BioRegió. 

Feliç Diada de Sant Jordi! 

 

Daniel Arbós i Labairu. Amb l’aigua al coll

Daniel Arbós és cap de Comunicació de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) i creu que cada vegada hi ha menys prejudicis sobre els científics que escriuen. “Durant molts anys ha existit aquest pensament, però cada cop hi ha més gent de ciències que escriu molt bé”. 

El biòleg ha publicat la seva darrera novel·la científica “Amb l’aigua al coll” (Amsterdam, 2020) on posa en dubte l’actual devoció per les medicines alternatives. Amb humor, però també amb un punt amarg, descobreix la frontera entre la ciència i la pseudociència.

 

David Bueno i Torrens. El cervell de l’adolescent

El doctor en biologia i professor investigador de la secció de Genètica Biomèdica Evolutiva i del Desenvolupament de la Universitat de Barcelona (UB) reconeix que la ciència amara la seva manera d’escriure un relat: “Em plantejo quina pregunta vull aportar als lectors, miro què s'ha escrit sobre el tema, plantejo la hipòtesi i finalment la desenvolupo com si fos un experiment”. 

El darrer llibre de Bueno “El cervell de l’adolescent” (Rosa dels Vents, 2022) és una aproximació divulgativa que se  sustenta en els coneixements científics actuals dels camps de la biologia, la neurociència i la genètica per ajudar-nos a entendre com funciona el cervell dels tan temuts adolescents. T’atreveixes?

 

Jordi Camí i Morell. El cerebro ilusionista: La neurociencia detrás de la màgia

El director general del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) considera que els llibres són el millor  instrument per acostar la ciència a la societat. “No crec que hi hagi altres formats alternatius al paper que juga la literatura al camp de la divulgació científica”.

Jordi Camí ha escrit el seu darrer llibre “El cerebro ilusionista: La neurociencia detrás de la màgia” (RBA Libros, 2020) amb Lluís M. Martínez. Els dos autors proposen un viatge a través de la cognició humana; un recorregut per l'ampli món de l'atenció, la percepció, les memòries i les decisions. Un text on podràs descobrir el teu cervell mitjançant la màgia. Disponible també en anglès a partir del juny. 

 

Daniel Closa Autet. 100 coses que cal saber dels virus

L’investigador del CSIC a l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona creu que les científiques i els científics tenen el deure d’explicar a la societat el que fan i la divulgació de la ciència és el millor instrument per posar en valor el que fem i retornar el nostre coneixement a la societat”. 

En el seu darrer llibre “100 coses que cal saber dels virus” (Cossetania, 2020), el biòleg desvetlla què són exactament els virus, com és que no estan ni vius ni morts, de quants tipus n'hi ha, com ens infecten o com es defensa el nostre cos de la seva presència. Un llibre que no et pots perdre en cas de noves infeccions i pandèmies!

 

Manel Esteller Badosa. Cartes a un jove investigador

El director de l’Institut de Recerca Contra la Leucèmia Josep Carreras (IJC) reconeix que des de ben petit ha conviscut amb les dues vocacions i ambdues s’han retroalimentat: “Escriure poesia i contes m’ha ajudat a expressar de forma entenedora els resultats científics i, en les novel·les, he trobat inspiració per resoldre qüestions generals de la biologia”.

En vint-i-una cartes, Esteller exposa en “Cartes a un jove investigador” (La Magrana, 2021) les claus i les eines necessàries per arribar a ser un bon investigador. Si estàs pensant dedicar-te a la ciència, aquest llibre t’ajudarà a resoldre les teves inquietuds.

 

Pere Estupinyà Giné. A vivir la ciencia: Las pasiones que despierta el conocimiento 

El bioquímic Pere Estupinyà fa temps que va deixar la recerca per dedicar-se professionalment a la divulgació  científica, tot i que confessa que se sent un científic que sovint publica articles com si fossin reviews. “Quan escric m’inspiro en converses que tinc amb investigadors, coses que no acaben d'encaixar o en aquells temes que encara no s’han demostrat”. 

El presentador i director de continguts de "El Caçador de Cervells" torna a demostrar amb aquest llibre “A vivir la ciència: Las pasiones que despierta el conocimiento que la ciència” (Debate, 2020) que la ciència, ben explicada, no només és interessantíssima, sinó que és l'eina fonamental per millorar el món i la nostra vida.

 

 

Laura Lechuga Gómez. Una científica saltando vallas

La investigadora Laura Lechuga ha hagut de lluitar contra la desigualtat de gènere al llarg de tota la seva trajectòria professional, sortejar actituds masclistes i suportar insults sobre la seva intel·ligència pel fet de ser dona. El seu darrer llibre “Una científica saltando vallas” (Plataforma Editorial, 2021) es nodreix de les seves vivències i el seu dia a dia.

La líder del grup de Nanobiosensors i Aplicacions Bioanalítiques de l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2 - CSIC) es mostra convençuda que el llibre és el millor instrument per prendre consciència d’una realitat sense ficció. “Plasmar la meva experiència pot  proporcionar una valuosa lliçó a les dones que desitgen desenvolupar una carrera científica”. Si ets dona i t'agrada la investigació, la lectura d'aquestes pàgines et sorprendrà.

 

 

Sandra Posada Salazar. 100 dones clau en la història de la ciència i la tecnologia

Una altra autora que ha volgut visibilitzar les dificultats de les dones per dedicar-se professionalment a la ciència és la psicòloga Sandra Posada, que ha escrit juntament amb l’enginyer Oriol Boix, el llibre “100 dones clau en la història de la ciència i la tecnologia” (Cossetania, 2022).

Per a Posada encara existeix el prejudici de no poder combinar les ciència i les lletres a l’hora d’escriure. “Hi ha un idea generalitzada que només et pots dedicar a un àmbit”, diu, tot i que opina que són vocacions que es complementen molt bé.

 


 

Elisabeth Prats. Elementum y el gran robo de Naurú

La investigadora de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM, CSIC) i membre de BigVanCiència, té un objectiu clar: traslladar la seva passió per la ciència al públic en general fent ús de la literatura: “Explicar la ciència de manera senzilla fa que la gent s'adoni que no és una àrea que no puguin entendre”.

La investigadora CIBER ha escrit recentment la novel·la científica per als més petits  “Elementum y el gran robo de Nurú” (La Esfera de los Libros, 2020), juntament amb Helena González i Oriol Marimón, on aprendran sobre el poder de la taula periòdica i la ciència per enfrontar-se a Elementum, l’ésser més temut de la Terra. Uneix-te a elles en aquesta aventura!

 

 

Carme Torras Genís. Estimades màquines

Per a Carme Torras, professora de recerca a l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (CSIC-UPC), la ciència i la ficció s'inspiren mútuament. “Autors com Jules Verne o Isaac Asimov van introduir eines, experiments i exploracions que després s’han acabat plasmant en la vida real”.

A Estimades màquines (Males Herbes, 2020), la guardonada amb el Premi Nacional de Recerca 2020 recull deu relats que giren al voltant d’aquesta qüestió i especula sobre la deriva que podrien prendre els avenços en el camp de la robòtica i la intel·ligència artificial en un futur proper. Prepara’t per imaginar-te com ens canviaran els robots. 

 
 

Necessites més informació?

Posa't en contacte amb nosaltres

Escriu-nos
Laura Diéguez
Laura DiéguezCap de Premsa i Continguts(+34) 606 81 63 80ldieguez@biocat.cat
silvia labe 2
Silvia LabéDirectora de Màrqueting, Comunicació i Intel·ligència Competitivaslabe@biocat.cat
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.