Vés al contingut

NURIA PELÁEZ 


La inversió en empreses de les ciències de la vida i de la salut a Catalunya s’ha multiplicat per 12 en la darrera dècada. La xifra d’inversors internacionals que aposten per aquestes companyies s’ha duplicat en només 2 anys, però sense dubte un dels ingredients d’èxit de la BioRegió de Catalunya és la solidesa del seu ecosistema inversor especialitzat.

Als fons locals amb trajectòria consolidada com Ysios Capital o Caixa Capital Risc, i d’altres més joves com Alta Life Sciences, s’han sumat en els darrers mesos nous noms com Asabys Partners, InVivo o, properament, Nina Capital. En total, tenint en compte també fons especialitzats amb seu a Madrid i activitat habitual a companyies de la BioRegió de Catalunya (quadre adjunt), sumen uns 600 milions d’euros disponibles per invertir en empreses de descobriment de fàrmacs, tecnologies mèdiques i salut digital, principalment. Aposten sobretot per companyies locals però també participen en rondes d’empreses estrangeres, guanyant-se un reconeixement que els ajuda a sumar després inversors internacionals al centenar d’operacions que lideren cada any a la BioRegió de Catalunya.

 

Fons especialitzats disponibles a la BioRegió de Catalunya

"Els periodistes s'estranyen que sorgeixin tants fons especialitzats en life sciences, però jo crec que encara hauria d'haver més", defensa Lluís Pareras, director del veterà HealthEquity i fundador d’un dels recent arribats, Invivo Ventures. I si crèieu que aquest mes Joc de trons coparia tots els spoilers, atenció al que llença Pareras: "El sector viurà grans notícies en pocs mesos".

 

Ysios Capital

Ysios Capital és el fons especialitzat en biomedicina més consolidat a Espanya. El seu primer fons, Ysios BioFund I (65 milions) està en fase de desinversió, amb exits tan notables com la venda de Stat-Dx a Qiagen per 154 milions d'euros. El segon (Ysios BioFund II Innvierte, de 126,4 milions) ha participat a destacades operacions recents del sector, tant a la BioRegió de Catalunya (per exemple, la ronda de 21,3 milions d'euros aixecada per Minoryx després de l'estiu passat) com a l'estranger. La més recent, fa tot just uns dies, participant en una sèrie D de la firma nord-americana Aura Biosciences de 35,7 milions d'euros. Després de la marxa d'un dels seus cofundadors, Josep Lluís Sanfeliu (veure informació d’Asabys Partners), el fons compta actualment amb quatre socis: Joël Jean-Mairet, Julia Salaverría, Cristina Garmendia i Karen Wagner, i ha reforçat el seu equip amb nous analistes i venture partners. Ysios està treballant ja en el seu tercer fons, centrat específicament en el desenvolupament de medicaments, encara que de moment no hi ha dates confirmades.

 

Asabys Partners

Josep Lluís Sanfeliu va sorprendre el sector fa uns mesos en sortir de Ysios Capital, fons que havia cofundat fa 11 anys, per llançar la seva pròpia firma d'inversió: Asabys Partners, amb seu a Barcelona i especialitzada en projectes biotec en fases inicials, tecnologies mèdiques i projectes d'innovació digital en l'àmbit de la salut humana. Asabys Partners va arrencar amb els seus primers inversors incloent el Banc Sabadell el setembre de 2018. A més de la seva sòcia, Clara Campàs (ex directiva de Kern Pharma), en les últimes setmanes s'han anat coneixent els noms d'altres companys d'aventura que integraran Asabys com ara Sylvan Sachot, exexecutiu d'Ysios Capital, i Eduardo Sanchiz, exconseller delegat d'Almirall. La gestora està en fase de captació de fons per al seu primer vehicle inversor, Sabadell Asabys Health Innovation Fund. Aspira a captar aquest any 70 milions d'euros: entre els inversors destaquen juntament amb Banc Sabadell, amb 10 milions compromesos, i l'Institut Català de Finances amb 5 milions, altres inversors com el president de Isdin, la fundadora de BlueCap, Maite Barrera o la família propietària de Reig Jofre. El seu target? "Busquem sobretot projectes de descobriment de fàrmacs amb validació preclínica en l'àmbit dels centres de recerca, dispositius mèdics terapèutics disruptius i tecnologies de salut digital que utilitzin la tecnologia per al tractament efectiu o coadjuvant de patologies clíniques -explica Josep Lluís Sanfeliu-. Centrarem la nostra activitat en empreses espanyoles però ampliem el focus també en un 30% del fons altres països de la UE i Israel. El nostre objectiu és tancar una dotzena d'inversions des de capital llavor fins a sèries B, amb una mida màxima per operació del 10% del volum de capital". Spoiler: confien tancar almenys tres inversions abans de l'estiu.

 

Caixa Capital Risc

Caixa Capital Risc, la gestora de capital risc de CriteriaCaixa, gestiona actualment més de 200 milions d'euros adreçats a companyies espanyoles de salut, però també indústria i TIC, des de fases inicials i acompanyant el seu creixement. Actualment inverteix entre 0,5 i 5 milions d’euros per companyia depenent del seu estadi i pla de desenvolupament. Què busquen? Principalment nous agents terapèutics, sense descartar algunes inversions en la resta dels subsectors. El portafoli d'inversió en salut de Caixa Capital Risc inclou actualment una trentena de companyies, entre elles empreses de la BioRegió de Catalunya com Stat DX, Aelix, Minoryx, Transplant Biomedicals, ProteoDesign, Mosaic Biomedicals, Iproteos, Devicare o GlyCardial Diagnostics, entre d'altres.

 

Inveready

Inveready és un inversor de capital risc amb 200 milions d'euros sota gestió que inverteix en companyies tecnològiques i de ciències de la vida en etapes seed i sèries A. Inveready divideix la seva activitat en tres verticals: TIC, Instruments Híbrids (debte i capital) i Life Sciences. Inveready Life Sciences està liderat per Josep Maria Echarri, Roger Piqué i Sara Secall. Inveready Biotech III és el tercer fons de la firma en ciències de la vida, sector en el qual va començar a invertir al 2008. El fons compta amb 30 milions d'euros: el 70% procedeix d'inversors privats com Reig Jofre, Previsió Sanitària o Sputnik Capital, i la resta d'iniversors públics com Fond-ICO Global, l'Institut Català de Finances i Sodena. El fons té previst invertir en unes 20-25 rondes de fins a 5 milions d'euros. La meitat dels fons s'invertiran, segons explica la firma, en coinversió amb finançament no dilutiu i altres fons especialitzats en empreses espanyoles de desenvolupament de fàrmacs que prevegin llicenciar la seva molècula en un període de 3-4 anys. L'altra meitat es destinarà a empreses de tecnologies mèdiques, enabling technologies i firmes de producte Over the Counter i de venta privada amb potencial creixement a través d'operacions corporatives o inversions. Inveready participa actualment en companyies tecnològiques i empreses de la BioRegió de Catalunya com Palobiofarma, Atrys Health o AVX Pharma.

 

Alta Life Sciences

Guy P. Nohra, cofundador a San Francisco del grup inversor Alta Partners i referent del sector, va aterrar el 2017 a Barcelona per crear per primera vegada fora dels Estats Units un fons especialitzat en ciències de la vida: Alta Life Sciences. Entre els seus socis destaquen Montserrat Vendrell -ex directora de Biocat i del Parc Científic de Barcelona-, Miquel Valls o Scott Moonly. Alta Life Sciences és el primer fons directe d’Altamar Capital Partners, grup independent de serveis financers creat a Madrid el 2004 que gestiona 6.000 milions d'euros. Actualment Alta Life Sciences està en fase d'aixecament de capital: "El nostre objectiu és aconseguir 100 milions d'euros, tot i que no és fàcil sent un primer fons. Els nostres inversors són fons de pensions, asseguradores, institucions públiques i family offices: dos terços espanyols i després internacionals", explica Montserrat Vendrell. El destí de les seves apostes? "Volem invertir tant en fases primerenques, per poder seguir invertint en etapes posteriors, com en etapes més consolidades, per equilibrar el risc -explica Vendrell-. Prioritzem les empreses que tinguin vinculació amb el mercat espanyol. Els fàrmacs - suposaran gairebé el 50% de les nostres inversions, sobretot medicina personalitzada i que vagin adreçats a necessitats del mercat no cobertes". Alta Life Sciences ja ha liderat tres operacions, totes elles en empreses de la BioRegió de Catalunya: Peptomyc (4,2 milions d'euros), Bionure (4 milions) i Mediktor (3 milions).

 

HealthEquity i Invivo Ventures

Fundat el 2012, HealthEquity és una societat de capital risc especialitzada en projectes early stage de dispositius mèdics, biotecnologia i serveis sanitaris que va aixecar un total de 11 milions d'euros. Promoguda pel Col·legi Oficial de Metges de Barcelona i el grup financer Riva i Garcia, entre els seus inversors figuren les farmacèutiques Ferrer i Esteve, Crèdit Andorrà i diversos family offices, a més de finançament de l'Institut Català de Finances i el Ministeri d'Economia a través del CDTI. En el seu portafoli figuren empreses de la BioRegió de Catalunya com Minoryx, GlyCardial o Peptomyc, i altres com Sanifit o la suïssa Versantis. Els líders de Healthequity, Lluís Pareras i Albert Ferrer, acaben d’anunciar la creació d'una nova gestora. Es diu Invivo Capital Partners i gestionarà el fons Invivo Ventures, que acaba d'anunciar un primer tancament de 40 milions d'euros gràcies a les injeccions de capital de l'European Investment Fund (EIF), Fond-ICO Global, el fons de fons de capital risc de l'Institut de Crèdit Oficial, i l'Institut Català de Finances, entre d'altres inversors privats. Tots dos fons conviuran de forma paral·lela, encara que HealthEquity ja està en període de desinversió. 

 

Postdata: Si vols conèixer aquests inversors, tots ells estaran presents a Bio€quity 2019, el principal esdeveniment d’inversió dedicat a la indústria biofarmacèutica europea, que tindrà lloc per primer cop a Barcelona els dies 20 i 21 de maig de 2019 gràcies a la iniciativa de Biocat, Ysios Capital, ACCIÓ i CataloniaBio & HealthTech.

I si t’agradaria tenir l’oportunitat d’explicar-los el teu projecte, estigues atent a les convocatòries que llença Biocat per participar a The Investment Readiness Series. Si no et vols perdre res, subscriu-te ara a les newsletters de Biocat i personalitza les teves preferències per rebre informació dels temes que més t’interessin.

 

A més d'aquests fons de capital risc, la BioRegió de Catalunya compta amb associacions de business angels, inversors corporatius i institucionals i plataformes de crowdfunding i crowdequity. En aquest sentit destaca Capital Cell, la primera plataforma d'inversió en línia d'Europa especialitzada en biomedicina.

Necessites més informació?

Posa't en contacte amb nosaltres

Escriu-nos
Laura Diéguez
Laura DiéguezCap de Premsa i Continguts(+34) 606 81 63 80ldieguez@biocat.cat
silvia labe 2
Silvia LabéDirectora de Màrqueting, Comunicació i Intel·ligència Competitivaslabe@biocat.cat
Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.