Vés al contingut

REDACCIÓ

La biotecnològica catalana Aromics lidera el consorci Hilysens, el primer projecte europeu creat per millorar la detecció de la malaltia de Lyme, la infecció més comuna transmesa per paparres. L'objectiu es desenvolupar una eina innovadora de diagnosi de laboratori en un xip (lab-on-a-chip) per millorar el diagnòstic clínic, l’evolució i el tractament d’aquesta malaltia mitjançant la detecció de la resposta serològica en humans contra el seu agent causal, el bacteri Borrelia burgdoferi.

El projecte Hilysens —presentat a Augsburg durant la International ILADS Educational Meeting— es va engegar el novembre passat, té una durada de dos anys i un pressupost d'1,47 milions d'euros cofinançat per la Comissió Europea dins del 7è Programa Marc. Hi participen set entitats de sis països europeus dels àmbits acadèmic i empresarial, amb recursos i capacitats complementàries que combinen la recerca mèdica amb la recerca bàsica i la biotecnologia: Aromics (Espanya), MicroLiquid (Espanya), Stab Vida (Portugal), Micro Bio Devices (Itàlia), The Borreliose Centrum Augsburg (Alemanya), Universitat de Jyväskylä (Finlàndia) i WOW Technology (Bèlgica).

La malaltia de Lyme, també anomenada borreliosi, és infecciosa i pot afectar múltiples sistemes del nostre organisme. El cicle vital de les paparres —des d'abril a octubre— es correlaciona freqüentment amb la transmissió de la malaltia i la seva incidència a tot el món està augmentant a causa del canvi climàtic.

Als Estats Units es detecten aproximadament 28.200 nous casos anuals, segons dades publicades pel Centre de Control de Malalties (2008), i a Europa uns 85.000 casos, segons l’Organització Mundial de la Salut (2006). Les autoritats sanitàries estimen que la incidència real triplicaria aquestes xifres, ja que en molts països de la Unió Europea la malaltia de Lyme no és considerada de declaració obligatòria i actualment es diagnostiquen només el 30% dels casos. És així perquè les seves manifestacions clíniques més comunes són similars a la síndrome de la fatiga crònica, la fibromiàlgia, l’esclerosi múltiple, l’artritis o el lupus.

“Amb els mètodes actuals molts casos no es detecten i aboquen als pacients a un laberint de cerca infructuosa del diagnòstic i del tractament adequats. Esdeveniments com el d’Augsburg, evidencien que cal aprofundir en el coneixement mèdic de la malaltia a Europa per millorar la seva detecció i superar els obstacles institucionals sanitaris pel que fa als tractaments crònics derivats. Esperem que l’eina desenvolupada a Hilysens contribueixi també a aquest darrer aspecte”, afirma la Dra. Paula García-Nogales, coordinadora científica del projecte.

El nou dispositiu —de la mida d’una targeta de crèdit— es comercialitzarà amb un lector i un programari de fàcil ús i vol ser l’eina estàndard pel diagnòstic de la malaltia. Requerirà una quantitat mínima de mostra per proporcionar un resultat fiable, reproduïble i precís. L’anàlisi de les mostres no requerirà personal de laboratori expert, i podrà ser utilitzat pel mateix metge tant en centres d’assistència primària com en hospitals.

Com a empresa especialitzada en l'aplicació de les ciències òmiques (principalment, genòmica i proteòmica) en el procés de recerca i desenvolupament de nous fàrmacs i mètodes de diagnòstic, "hi aportem el nostre coneixement i experiència en la determinació de marcadors moleculars clínicament predictius pel diagnòstic de malalties humanes", explica la directora general, Dra. Carmen Plasencia. Aromics té la seu al Parc Científic de Barcelona (PCB). "Aquest projecte és un clar exemple de la nostra activitat en l’àrea de la medicina traslacional que s’enfoca al desenvolupament i la implantació de nous mètodes de diagnòstic més precisos i acurats que, combinats amb teràpies eficaces i segures, satisfacin necessitats clíniques rellevants i representin un clar benefici pel pacient", conclou Plasencia.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.