Vés al contingut

Redacció

Tot i la crisi global i la dificultat d’accés al finançament, Catalunya continua sent una de les regions més dinàmiques d’Europa en el sector de la biotecnologia i la biomedicina. Amb més de 1.100 empreses, organismes i centres d’R+D registrats, Catalunya conforma el bioclúster més important de l’Estat espanyol i és una referència al sud d’Europa. Una de cada quatre companyies espanyoles de biotecnologia es troben en territori català i la seva facturació, en conjunt, ascendeix a 15.600 milions d’euros anuals, un 29,4% del total del conjunt de l’Estat. El sector, a més, dóna feina a 30.000 persones (22.000 en empreses privades i casi 8.000 en centres de recerca públics), la meitat de les quals treballa en activitats d’R+D. Un altre fet destacat és que el 25% de les companyies destinen fins al 75% del seu pressupost a R+D.

Catalunya segueix sent una de les bioregions més dinàmiques d'Europa amb més de 1.100 empreses, organismes i centres d'R+D.

En concret, la BioRegió de Catalunya compta amb 480 companyies (biotecnològiques, farmacèutiques, de tecnologies mediques innovadores i serveis al sector), 80 centres de recerca, 20 parcs científics, 15 hospitals amb programes de recerca en biociències i 12 universitats. Hospitals, universitats i centres compten amb 435 grups de recerca que destaquen especialment per la feina feta en els àmbits de l'oncologia i les malalties neurodegeneratives, on es concentren també les fortaleses del sector empresarial biotec català.

Mentre la població de Catalunya representa el 1,5% del total d’Europa, la seva contribució al PIB europeu és de l’1,69%, la seva producció científica suposa el 2,98% del total i el 2011 va comptar amb el 3,48% de les subvencions per fons de recerca, dues vegades més que la mitjana europea, i només per darrere de les obtingudes per països com Suïssa, Gran Bretanya i Bèlgica.

Aquestes són algunes de les conclusions del Catalonia Life Sciences Report 2011 presentat ahir el vespre per Ernst&Young i Biocat en el marc de la BIO International Convention, que se celebra a Boston (EUA). Aquest estudi s’ha elaborat amb dades de l’Informe Biocat 2011.

L’informe assenyala que la comunitat catalana se situa al capdavant pel número d’start-up, així com en la creació i manufacturació de productes innovadors d’aquest sector, tant en l’àmbit públic com en el privat. Catalunya també destaca sobre altres regions pel dinamisme en la creació de noves companyies de biotecnologia, amb l’impuls d’onze noves empreses només el 2010, i un increment sostingut en el número total de les mateixes del 15% anual en els dos últims anys. En total, les companyies són les responsables del 85% de les patents a la bioregió, que han superat les 19.000 en els últims 10 anys.

L’estudi també posa de manifest, entre les causes de la prominència de Catalunya sobre altres regions de l’Estat en el sector biotecnològic, l’impuls en els últims 15 anys de parcs científics, centres i infraestructures de recerca com el Parc Científic de Barcelona (PCB) o el Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica (CNAG), entre d'altres. També l’existència d’una important xarxa de centres hospitalaris públics de referència com l’Hospital Clínic de Barcelona i el Vall d’Hebron.

El 92% de la capitalització de les empreses biotecnològiques a Catalunya està en mans del sector privat.

Pel que fa referència a la inversió en R+D, aquesta va representar el 2009 l’1,68% del PIB de Catalunya, un percentatge superior a la mitjana espanyola, situada en el 1,38%. Amb una inversió total de 3.320 milions d’euros, la comunitat és la quarta que més inverteix en R+D, darrere de Navarra, Pais Basc i Madrid. Les inversions de Catalunya en R+D en biotecnologia (384,9 milions d’euros el 2009) suposen el 27% del total espanyol, que va ascendir a 1.414 milions d’euros, un 9,7% de tota la inversió en R+D.

Una altra de les dades recollides per l’informe és la capitalització total estimada per les companyies biotecnològiques que operen a Catalunya, que en conjunt ascendeix a uns 2.357 milions d’euros, dels quals, el 92% està en mans del sector privat. En el cas de les companyies de menor tamany, les subvencions públiques representen més del 40% de la seva capitalització.

Entre les companyies que operen en aquest sector a Catalunya, destaquen grans empreses farmacèutiques com Esteve i Almirall (que cotitza tant en la borsa espanyola com en la de Frankfurt o Berlin); o Grifols, especialitzada en derivats del plasma que, a més de cotitzar a Espanya, ho fa també als índexs de Nasdaq, NYES o AMEX. Les fórmules alternatives de finançament comencen a tenir una important rellevància entre les empreses del sector com la del Mercat Alternatiu Borsari (MAB), on va acudir AB-Biotics el 2012, i moltes altres estudien en l’actualitat aquesta possibilitat. En el capítol de l’informe dedicat al finançament s’assenyala l’escàs pes que encara té el capital risc en el sector de la biotecnologia espanyola, però també que és a Catalunya on es concentren la majoria d’operacions d’aquest tipus i on operen les companyies especialitzades en VC biotec.

Durant la presentació de l'informe a la seu d'Ernst&Young a Boston, la Dra. Silvia Ondategui-Parra, sòcia responsable del Sector Salut i Farmacèutic de la consultoria, ha dit que “a Catalunya i a nivell global les inversions en innovació estan creixent de forma exponencial per satisfer pacients cada cop més informats, amb més poder de decisió i un sistema sanitari cada cop més centrat en la gestió de costos”. A més, “el compromís per a la innovació hauria de ser la millor garantia per a superar la crisis”.

Per la seva banda, la Dra. Montserrat Vendrell, directora general de Biocat, ha explicat que “és imprescindible impulsar la cooperació en un sector clau per la nostra economia com és el biotecnològic per abordar els desafiaments a gran escala als quals s’enfronta actualment la nostra societat i garantir, al mateix temps, el creixement econòmic i el benestar social”. En aquest sentit, “Biocat continua fent un gran esforç per posicionar Catalunya com a referència en el sector de la biotecnologia perquè es converteixi en un jugador clau en el sud d’Europa”.

Descarrega l'informe

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.