Vés al contingut

Redacció

Mark Zuckerberg, Priscilla Chan, Sergey Brin, Anne Wojcicki, Arthur D. Levinson i Yuri Milner han presentat el Breakthrough Prize Life Sciences, el guardó científic més ben dotat econòmicament de la història, amb 2,25 milions d'euros per cada premiat. Per tenir una referència, és una xifra que suposa gairebé el triple del premi Nobel.

Aquesta iniciativa sorgeix, segons els fundadors, per donar suport a la recerca d'excel·lència a nivell mundial per curar malalties que actualment no tenen tractament i allargar la vida humana. El premi s'administra a través d'una fundació (Breakthrough Prize in Life Sciences Foundation) que dirigirà Art Levinson, president d'Apple i de la biotecnològica Genentech.

Els onze guanyadors de la primera edició, que es van donar a conèixer en un acte celebrat a San Francisco el dia 20 de febrer, són dels Estats Units, el Japó i Holanda:

  • Cornelia I. Bargman (Universitat de Rockefeller): genètica de circuits neuronals i de comportament.
  • David Botstein (Universitat de Princeton): mapeig de la malaltia mendeliana en humans utilitzant polimorfismes d'ADN.
  • Lewis C. Cantley (Harvard Medical School): descobriment de la PI-3-quinasa i el seu paper en el metabolisme del càncer.
  • Hans Clevers (Hubrecht Institute): descripció de la funció de senyalització de Wnt en cèl·lules mare de teixits i càncer.
  • Napoleone Ferrara (Universitat de Califòrnia): descobriment de mecanismes de l'angiogènesi per a teràpies contra el càncer i malalties dels ulls.
  • Titia de Lange (Universitat de Rockefeller): paper dels telòmers en la inestabilitat genòmica del càncer.
  • Eric S. Lander (Massachusetts Institute of Technology): descobriment dels principis generals per a la identificació de gens de malalties humanes.
  • Charles L. Sawyers (Sloan-Kettering Cancer Center): gens del càncer i la teràpia dirigida.
  • Bert Vogelstein (Johns Hopkins University): genòmica del càncer i gens supressors de tumors.
  • Robert A. Weinberg (Massachusetts Institute of Technology): caracterització dels gens del càncer humà.
  • Shinya Yamanaka (Universitat de Kyoto): reprogramació de cèl·lules mare pluripotents.

El guardó està obert a investigadors de tot el món, no hi ha restriccions d'edat i qualsevol pot nominar una altra persona com a candidat (a través del web del premi) quan s'obri la convocatòria. A més, el premi es pot compartir entre un nombre il·limitat de científics i es pot rebre més d'una vegada. Els fundadors han assegurat que en cada edició es donaran com a mínim cinc premis. Els guanyadors entren en el comitè de selecció de futurs guardonats.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.