Vés al contingut

REDACCIÓ

Un total de 40 centres educatius participaran demà al Parc Científic Barcelona (PCB) en el primer curs de formació dirigit al professorat, a nivell estatal, per apropar les nanotecnologies als estudiants d'entre 11 i 18 anys, i involucrar-los en un diàleg sobre els aspectes ètics, legals i socials que comporten.

Aquest curs s'emmarca dins del projecte europeu Nanoyou, un portal que ofereix diferents recursos educatius com tallers, animacions, jocs virtuals, experiments i altres continguts on-line a centres educatius per incrementar els coneixements que els joves europeus tenen en aquest àmbit i fomentar vocacions científiques.

Des que es va posar en marxa, fa poc més d'un any, Nanoyou ha rebut més de 100.000 visites, i ha comptat amb la participació de centres educatius de més de 20 països de tot el món, als quals s'han ofert cursos de formació on-line i presencials a Brussel·les i Cambridge (a partir de demà s'hi sumarà Barcelona). Anteriorment, van participar en aquesta iniciativa quatre centres educatius de l'Estat espanyol en forma de prova pilot, que van assistir a la formació de Brussel·les (un de Sant Just Desvern a Catalunya, un de València i dos d'Andalusia).

La nanotecnologia és un camp de la ciència molt ampli, i, per això, Nanoyou s'ha centrat exclusivament en tres subàrees temàtiques: medicina, energia i medi ambient, incidint, principalment, en les aplicacions properes a la vida diària dels joves.

El curs servirà per donar a conèixer als professors espanyols els recursos didàctics desenvolupats per Nanoyou i com utilitzar-los a l'aula. Entre les diferents propostes que es treballaran, hi haurà protocols que permetran als assistents realitzar dos experiments, un sobre l'ús de nanopartícules d'or com a sensors colorimètrics, i un altre sobre les propietats dels materials superhidròfobs. El programa també inclou la presentació d'un joc de rol que facilita el debat i la intervenció d'experts que oferiran una introducció a la nanociència i les nanotecnologies, i una visita a les instal·lacions del PCB.

El curs es farà a l'OpenLab del PCB i s'emmarca en el Programa Recerca en Societat que organitza més de 120 activitats presencials gratuïtes i en el qual hi participen prop de 6.000 persones anualment.

Entre les institucions que conforman el consorci, hi trobem a més del PCB, l'European Schoolnet Partnership AISBL (Bèlgica), la Universitat de Cambridge (Regne Unit), l'Interdisciplinary Nanoscience Center (iNANO) de la Universitat d'Aarhus (Dinamarca), el Centre for Social Innovation (Austria), el Centre de Culture Scientifique Technique et Industrielle de Grenoble (França), la Cité des Sciences et de l'Industrie (França), i el grup ARTTIC d'Israel, que s'ha encarregat de la gestió del projecte.

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.