El sector biotecnològic busca nous perfils professionals per cobrir una demanda creixent
Biocat, en col·laboració amb Adecco, ha elaborat l’Informe de tendències d'ocupació en biotecnologia i biomedicina, juntament amb seixanta fitxes dels perfils professionals més demandats.
Catalunya ha esdevingut el punt de referència del sud d’Europa en recerca de biotecnologia, biomedicina i tecnologies mèdiques i aquest sector experimenta un gran creixement any rere any amb una gran demanda de professionals especialitzats.
Segons recull l'Informe de tendències d'ocupació en biotecnologia i biomedicina, que ha elaborat Biocat, en col·laboració d'Adecco i per iniciativa de Barcelona Activa, que es va presentar ahir dins les jornades que organitza el Centre de Desenvolupament Professional Porta22, els perfils més demandats es troben en l’àrea de màrqueting –sobretot amb un perfil internacional per competir en el mercat global–, en la direcció de projectes i en la direcció estratègica.
Biocat ha estructurat aquestes demandes en una seixantena de fitxes descriptives dels diferents perfils professionals que suposen “noves oportunitats tant per a les persones que acaben de finalitzar la seva formació com per a les persones que volen reorientar la seva carrera”, ha assenyalat la directora d’Innovació de Biocat, Marta Príncep, que ha dirigit l’estudi. “El sector biotecnològic en general, i la biomedicina en particular, té un comportament acíclic. Això el converteix en un sector refugi en l’actual entorn de crisi, també pel que fa a la demanda de professionals”, afirma Príncep. Aquestes fitxes es poden consultar on-line en el web de Porta22.
Ocupació actual
El nombre total d’empreses biotecnològiques i relacionades és de 669 a tot l’Estat espanyol, segons l’Informe Genoma España de l’any 2009. A Catalunya, es troben més del 25% de les companyies i, en concret, el Directori Biocat identifica 65 biotecnològiques, 70 farmacèutiques i 150 companyies relacionades.
L’informe sectorial presentat ahir assenyala que gran part de la població ocupada en aquest sector es dedica a alguna activitat relacionada amb la recerca. A l’Estat espanyol hi ha un total de 130.966 investigadors, que representa el 6,5% de la població ocupada, mentre que a Catalunya hi ha 25.063 persones que es dediquen a aquesta activitat, un 7,6% de la població ocupada.
Pel que fa en concret a l’R+D biotecnològica, el 2008 a Espanya s‘hi dedicaven 5.228 persones, de les quals 2.946 eren investigadors i 2.282 eren tècnics i auxiliars. Catalunya ocupava el 2008 al voltant de 1.200 persones en recerca biotecnològica, mentre que a l’R+D del sector farmacèutic hi havia uns 2.300 treballadors, el 51% del conjunt de l’Estat.
Les titulacions més habituals en els departaments d’R+D del sector biotecnològic a Catalunya són les de química i biologia, amb un 44% i un 22%, respectivament.
Les professions amb més demanda
En l’actualitat, les ocupacions amb més demanda són les vinculades a l’àrea de màrqueting farmacèutic, la de medical advisor per a l’àrea de desenvolupament clínic i, en el vessant de recerca científica més bàsica, les relacionades amb l’anàlisi genètica, tant biològica com informàtica. A més, últimament s’està demandant més la incorporació de gestors que coneguin el model de negoci i el mercat global, i persones responsables de la gestió de projectes que ajudin al grup de científics a internacionalitzar-se i a convertir els seus projectes de patents i llicències en noves empreses.
Els professionals del sector que desenvolupen posicions properes a la recerca i a la direcció de negoci compten amb formació de postgrau, com màsters, doctorats i post-doctorats. Els professionals amb menor qualificació, que ocupen posicions més tècniques, compten amb llicenciatures i cicles formatius de grau superior.
“A més de la formació reglada —puntualitza Marta Príncep— el mercat demanda capacitats molt específiques, que puguin donar resposta a les particularitats del sector. Es valora la capacitat de pensar en global, la visió estratègica, l’habilitat per revisar un procés en lloc de només seguir-lo, el que els experts anomenen Thinking out of the box”.
Espanya i Catalunya compten amb una excel·lent xarxa d’infraestructures científiques. El conjunt de parcs científics i tecnològics i la inversió en instituts i centres de recerca fan que la recerca tingui uns estàndards d’excel·lència molt elevats i un important ritme de creació d’empreses de l’àmbit biotecnològic i biomèdic. Tot això fa que Catalunya es converteixi en un focus de creació de riquesa i ocupació experta dins de l’entorn espanyol i europeu.
El sector està vivint un creixent ritme de creació d’empreses. Al 2008, el 30% de les empreses eren de nova creació. Aquesta realitat, segons l’informe, és fruit d’una mentalitat molt emprenedora i de noves oportunitats de negoci i nínxols de recerca, que han fet que moltes entitats públiques, persones emprenedores i empreses privades hagin creat noves companyies. “Comencen a rendir les inversions i l’aposta que es va fer fa deu anys en aquest sector en impulsar una recerca d’alt nivell. També s’han posat instruments d’accés a finançament, especialment per les primeres etapes de desenvolupament de les empreses (capital llavor). Les noves empreses i centres de recerca han exercit efecte crida per l’atracció de talent i els parcs científics han jugat un paper clau en la incubació de noves companyies”, ha assenyalat Príncep.
- Consulta l'Informe de tendències d'ocupació en biotecnologia i biomedicina
- Consulta les fitxes de nous perfils professionals
- Notícia relacionada (17/9/2010)
- Per ampliar la informació d'aquesta notícia consulta la nota de premsa (22/9/2010)
Amb la col·laboració de: