Vés al contingut

galeria

Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC), insuficiència cardíaca crònica i otitis mitja aguda: aquests àmbits centren els projectes sorgits de la 5a edició de Design Health Barcelona (d·HEALTH Barcelona), programa de biodisseny impulsat per Biocat i inspirat en Stanford Biodesign per desenvolupar emprenedors i futurs líders en innovació sanitària.

Els alumnes de d·HEALTH Barcelona 2018 han presentat els seus projectes per primer cop en públic durant l’acte de graduació de la 5a edició del programa, celebrat al Movistar Centre de Barcelona. Aquests projectes són fruit de nou mesos de formació, incloent-hi dos mesos d’immersió clínica a l’Hospital Clínic, Vall d’Hebron i l’Hospital Sant Joan de Déu per identificar necessitats clíniques no cobertes.

En total, enguany els alumnes de d·HEALTH Barcelona han identificat més de 950 necessitats clíniques insatisfetes durant l’estada a aquests hospitals, de les quals aproximadament un 65% són potencials oportunitats de negoci i el 35% són possibilitats de millora per als hospitals.

Cada equip ha escollit una d’aquestes necessitats per donar-hi resposta amb una solució innovadora. Així, els alumnes que van fer la seva immersió clínica a Vall d’Hebron –hospital que s’ha incorporat enguany al programa per primer cop- han dissenyat un sistema de detecció remota d’episodis de descompensació en malalts d’insuficiència cardíaca crònica.

Per la seva part, els alumnes que van estudiar les necessitats de l’Hospital Clínic han presentat una plataforma de monitorització personalitzada de l’activitat física amb pacients amb Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica. Pel que fa a Sant Joan de Déu, els alumnes que hi han fet la seva immersió clínica han desenvolupat un dispositiu per la prevenció d’episodis d’otitis mitja aguda en nens petits.

Durant l’acte de graduació, els alumnes han rebut el feedback d’un jurat format per Clara Campàs, Partner i Cofundadora d’Asabys Partners; Pablo Cironi, Principal en Caixa Capital Risc, i Marta Gaia Zanchi, Innovadora en Health Tech Digital Health a l’Stanford Byers Center of Biodesign i fundadora d’un nou fons d’inversió a Barcelona. Zanchi ha ofert a més una xerrada on repassat alguns dels factors d’èxit per emprendre en aquest sector. “Identificar la necessitat a la qual volem donar resposta és la principal condició per a la innovació, també en digital health –ha destacat Zanchi-. Aportar resultats, i per tant valor (resultats per diners invertits) és primordial. Les empreses han de demostrar que aporten una gran diferència material: en un sector on la competència és alta i la propietat intel·lectual sovint inabastable, l'evidència del valor és la millor diferenciació”.

 

Cinc anys consolidant l’ecosistema

Moebio –la iniciativa de talent i emprenedoria de Biocat, de la qual forma part d·HEALTH Barcelona- ha celebrat enguany el seu 5è aniversari. “En aquests anys s’han consolidat com a instrument per enfortir l’ecosistema de la BioRegió de Catalunya”, ha destacat Jordi Naval, Director General de Biocat.

En aquest sentit, Raquel Riera, directora de Moebio, ha presentat alguns dels indicadors d’aquesta etapa. En 5 anys, els participants de d·HEALTH Barcelona han identificat més de 4.700 necessitats clíniques no resoltes als hospitals, el 65% de les quals són oportunitats de negoci. Algunes d’aquestes oportunitats han donat lloc a noves startups, com ara usMIMA (MOWOOT), que han aixecat 2,5 milions d’euros de finançament i han ajudat a 1.100 pacients.

L’acte ha comptat també amb la intervenció de Montserrat Vendrell, partner d’Alta Life Sciences, que era Directora General de Biocat en el moment de la creació de Moebio i d·HEALTH Barcelona ara fa 5 anys. "Fa 5 anys, teniem a la BioRegió de Catalunya alguns grans ingredients, però ens faltava el talent -ha recordat Vendrell-. Moebio va ser la gran aposta de Biocat per crear-lo".

 

Es busquen titulats en disseny, enginyeria, ciències de la vida o empresa per a l’edició 2019

Biocat busca alumnes per a la sisena edició de Design Health Barcelona (d·HEALTH Barcelona), el seu programa de postgrau per a desenvolupar innovadors i emprenedors en el sector salut, que arrenca al gener de 2019. El 90% dels participants de les edicions anteriors han trobat feina al sector salut i un 48% té el seu propi projecte empresarial.

Seguint la metodologia del biodisseny de la Universitat de Stanford, al llarg de 9 mesos els participants de d·HEALTH Barcelona experimenten un cicle complet d'innovació. En equips multidisciplinaris formats per titulats en ciències, disseny, enginyeria i empresa, els participants viuen dos mesos d'immersió en un gran hospital de Barcelona -Hospital Clínic, Sant Joan de Déu, Vall d'Hebron o Institut Guttmann- per detectar necessitats susceptibles d'esdevenir un nou producte o servei.

Durant el programa, els alumnes de d·HEALTH Barcelona treballen en el disseny, prototipat, model de negoci i recerca de finançament per a la solució desenvolupada. Mentrestant, adquireixen coneixements en medicina, desenvolupament de negoci i habilitats en àrees com design thinking o lideratge creatiu, amb més de 70 experts internacionals procedents de Boston o Stanford, entre d'altres.

Si ets dissenyador, enginyer o titulat en ciències de la vida o en empresa/negocis, consulta aquí com inscriure’t a Design Health Barcelona (d·HEALTH Barcelona).

 

 Amb la col·laboració de:

   

 

Amb el suport de*:

*Amb el suport del Departament d'Empresa i Coneixement i el cofinançament del Fons Social Europeu.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.