Vés al contingut

L’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal-Barcelona) treballarà per millorar la salut de les poblacions més vulnerables i trencar el cercle viciós de malaltia i pobresa en què estan atrapades.

Per combatre les malalties oblidades –sida, malària, tuberculosi, entre d’altres–, el nou centre que dirigirà el Dr. Pedro Alonso, director del Centre de Recerca en Salut Internacional de Barcelona (CRESIB-Hospital Clínic de Barcelona-Universitat de Barcelona), tindrà un enfocament innovador a partir de quatre àrees d’actuació: recerca, laboratori d’idees, formació i assessoria.

L’Institut de Salut Global és fruit de la col·laboració entre institucions públiques i privades. Els cinc socis fundadors són el Ministeri d’Afers Exteriors, la Generalitat de Catalunya, l’Hospital Clínic de Barcelona, la Universitat de Barcelona i la Fundació “la Caixa”.  També comptarà amb la participació activa de la Fundació Bill and Melinda Gates, la Nelson Mandela Children’s Fund i la Fundació Inbursa de Mèxic, i de personalitats de rellevància internacional com Javier Solana, ex alt representant per a la Política Exterior i de Seguretat de la Unió Europea i Graça Machel (premi Príncep d’Astúries de Cooperació Internacional 1998).

L’acte de presentació es va fer divendres passat al Palau de la Generalitat i va ser presidit pel president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla; la secretària d’Estat de Cooperació, Soraya Rodríguez; el president de “la Caixa”, Isidre Fainé; la directora de l’Àrea Internacional de la Fundació “la Caixa”, Infanta Cristina; el director del CRESIB, Pedro Alonso i el rector de la Universitat de Barcelona, Dídac Ramírez. També van ser-hi presents la consellera de Salut, Marina Geli, el director general de la Fundació “la Caixa”, Jaume Lanaspa i Javier Solana.

Quatre àrees d’actuació d’abast internacional

La recerca de l’ISGlobal-Barcelona es durà a terme en xarxa amb altres centres internacionals de referència, i se centrarà en la biomedicina amb la finalitat d’estudiar els grans reptes de la salut global i aportar-hi solucions.

A través del laboratori d’idees, anàlisi i prospectiva, per una banda es vol contribuir al debat en l’àmbit de la salut global i, per l’altra, es vol proporcionar informació rellevant als responsables polítics, tècnics i de gestió tant dels països desenvolupats com dels que estan en vies de desenvolupament.

Promoure i difondre el coneixement, a escala nacional i internacional, és la tercera gran prioritat del nou centre. Per aconseguir-ho, el centre coordinarà la formació en salut global, amb la Universitat de Barcelona com a marc –i en col·laboració amb altres centres acadèmics i científics de l’Estat espanyol, Europa i resta del món–, per a investigadors i professionals de tot el món, especialment els procedents de països més desafavorits.

El projecte també inclou la prestació de serveis d’assessoria interdisciplinaris i innovadors en el camp de la salut global i promoure polítiques i pràctiques adequades per facilitar millores necessàries en aquest àmbit.

La seu de l’ISGlobal-Barcelona serà el Palau Macaya situat al passeig Sant Joan, un dels símbols modernistes de la ciutat de Barcelona, construït l’any 1898 per l’arquitecte català Josep Puig i Cadafalch.

 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.