Vés al contingut

 1. Comencem amb l’anunci de noves infraestructures i projectes que enfortiran l’ecosistema. En primer lloc, la Generalitat finalment ha provat la construcció del clúster biomèdic de l’Hospitalet, un projecte del qual fa anys que es parla i que cada cop està més a prop de fer-se realitat. També s’ha anunciat la construcció d’un nou hospital Vithas a Esplugues de Llobregat, que obrirà a mitjans de 2025. El mateix any que es posarà en funcionament un centre d’innovació en càncer a l’Hospital Sagrat Cor, creat per les companyies mèdiques Pangaea Oncology i NG Oncology. Sota el nom de HUSC Oncology Innovation Cancer Center, concentrarà assistència mèdica, innovació i una unitat d’assajos clínics per testar tractaments i dispositius innovadors oncològics. 
   
 2. Pel que fa a nous fons de finançament, CaixaBank ha anunciat que concedeix un préstec a aquest primer hub privat científic i d’innovació de Barcelona, dos mesos després de fer-se públic la creació del nou districte científic BaSID.
   
 3. En quant a la inversió en startups de salut, aquest mes, tres empreses han aixecat finançament per continuar desenvolupant la seva solució. Moowot, l’empresa sorgida del programa de Biocat d·HEALTH Barcelona, ha rebut 2,2 milions d’euros dels fons Next Generation per desenvolupar una solució per al Síndrome de l’Intestí Irritable. Per altra banda, l’empresa Emily.AI ha tancat una ronda de finançament de 480.000 euros liderada per BStartup de Banc Sabadell i HumanItCare ha rebut 200.000 euros de Google per a un projecte d’IA focalitzat en la millora del pacient oncològic.
   
 4. I si parlem de novetats de les startups, destaquem la certificació CE per a l’exoesquelet d’ús clínic de l’empresa ABLE Human Motion i l’anunci de Time is Brain de llançar al mercat el seu dispositiu per a l’ictus el 2025, el qual oferirà una solució innovadora per a aquesta malaltia cerebral. SocialDiabetes, companyia pionera en la transformació digital de la salut, ha llançat Listen.Doctor, una eina impulsada amb intel·ligència artificial que té l'objectiu de transformar les consultes mèdiques en coneixement processable.
   
 5. Aquestes dues empreses van participar al programa d’acceleració de Biocat CRAASH Barcelona, que aquest mes ha obert la convocatòria per participar en la seva setena edició. El programa començarà el 17 de setembre 2024 i, fins a finals de desembre, els participants rebran formació sobre validació clínica, inversió, habilitats comunicatives, mentoria d’experts del CIMIT i coneixement sobre l’ecosistema life science català i alemany. Aquest darrer de la mà del Life Science Accelerator. Afanya’t, tens temps per presentar el teu projecte fins el 14 de juny!
   
 6. Una mostra de l’excel·lència i la innovació dels hospitals de la BioRegió son Sant Joan de Déu i el Clínic, que han creat un centre que aplica la cirurgia cardíaca robòtica en nens i joves.  L’hospital Clínic de Barcelona també ha estat notícia per haver-se convertit en el primer hospital d’Espanya en extirpar, a través de cirurgia endoscòpica, tumors glòmics, i els hospitals de Bellvitge i Germans Trias, han utilitzat per primer cop al món la realitat virtual immersiva en docència quirúrgica en un curs internacional. 
   
 7. Cada cop son més les companyies que uneixen esforços per avançar en recerca. L'empresa biotecnològica Ferrer s'ha associat amb Verge Genomics en el desenvolupament d'una teràpia contra l'Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA), i l’empresa biotecnològica barcelonina Regenera Activa Worldwide i la italiana Rigenera HBW han decidit aliar-se sota la marca Remedi, amb l’objectiu de convertir-la en referent mundial i líder en el camp de la medicina regenerativa.
   
 8. Respecte a les grans empreses de la BioRegió, Reig Jofre ha invertit 5,8 milions d’euros en Leanbio, que li permetà reforçar les seves instal·lacions amb la posada en marxa d'una nova planta per produir principis actius de base biotecnològica a Sant Quirze (Vallès Occidental) l’any 2023. I Palex Medical ha adquirit la belga Duomed, un mes després d’adquirir una divisió a Werfen.
   
 9. Pel que fa a nous nomenaments, Nacho Abia, qui fins ara era conseller delegat extern, assumeix el càrrec de nou conseller delegat de Grifols en un context marcat pels atacs del fons baixista Gotham City Research.
   
 10. I per finalitzar, queden pocs mesos pel Redefining Early Stage Investments (RESI), que aterra per primera vegada a Barcelona per organitzar la seva primera edició a Europa, del 17 al 19 de juny. Consulta els avantatges per a poder assistir!
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.