Vés al contingut

 1. Comencem amb la presentació del nou Programa d’Accés de la innovació al Sistema de Salut de Catalunya (PASS), una eina que permetrà agilitzar i facilitar l'accés d’innovació i tecnologia al Sistema de Salut de Catalunya mitjançant la identificació, priorització i l’acompanyament d’aquella innovació de valor i prioritària pel Sistema. Un projecte pioner a Catalunya, que compta amb la col·laboració d’AQuAS i el Servei Català de la Salut (CatSalut). 
   
 2. Quant a nous projectes i aterratges, destaquem l’arribada del fons d'inversió americà XY Booster Group, que ha triat Catalunya per ubicar el seu nou hub d'innovació: un nou epicentre per a la innovació des d'on es pretén donar suport a les startups locals i atraure talent internacional. A més, Novartis ha inaugurat noves oficines a Barcelona, on actualment hi treballen 675 persones.  
   
 3. Pel que fa als fons de finançament establerts a la BioRegió de Catalunya, Ysios Capital ha participat en una ronda de finançament de 46 milions d’euros de Memo Therapeutics, una companyia suïssa especialitzada en el desenvolupament d'anticossos per combatre malalties virals per a les quals actualment no existeix tractament. Columbus Venture Partners ha tancat el quart fons a 150 milions d'euros, superant així el seu objectiu inicial, situat en cent milions d’euros. 
   
 4. Pel que fa a novetats en startups del sector, el Grupo Catalana Occidente ha entrat en el capital de Cuideo; Dycare ha tancat una acord de col·laboració amb la farmacèutica Reig Jofre per avançar en el tractament articular i Loop Diagnostics, empresa sorgida del programa d·HEALTH Barcelona de Biocat, ha rebut el marcatge UK-CA com a diagnòstic in vitro per al dispositiu SeptiLoop, amb el qual es permet el seu ús clínic al Regne Unit. 
   
 5. Diverses startups han captat finançament: ABLE Human Motion ha tancat una operació de 875.000 euros i altres empreses han rebut finançament (40.000 euros) de la iniciativa “Activa Startups” a Catalunya. Són les següents: The Blue Box, RMS Rapid Manufacturing Systems, Peptomyc, Kinea Pharmaceutical Engineering, ISERN Medical Telecom, Initeb, GRIT Porgramming, DiNA Sciences, Chemplate materials, Chemipol, Breaz Medical, Blue Ocean Nutrition i Actia. 
   
 6. Per a enfortir la transferència del coneixement, el Departament de Recerca i Universitats ha anunciat aquest mes l’atorgament d’ajuts per valor de més de 9 milions d'euros. 
   
 7. Una mostra de l’excel·lència i la innovació dels hospitals de la BioRegió son l’Hospital Universitari de Bellvitge, qui ha realitzat per primera vegada amb cirurgia robòtica a Catalunya la intervenció bariàtrica més efectiva i complexa o l’Hospital Clínic, reconegut centre pioner a l’Estat en oferir teràpies no farmacològiques per a malalties neurodegeneratives. Per la seva banda, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau ha liderat una investigació que demostra l’existència d’una forma genètica d’Alzheimer que fins ara no estava reconeguda. 
   
 8. Pel que fa al pipeline, dues noves teràpies oncològiques desenvolupades per empreses i entitats de la BioRegió han estat notícia aquest mes: OneChain Immunotherapeutics (OCI), biotec especialitzada en el desenvolupament de teràpies de cel·lulars CAR-T per a malalties oncològiques, ha iniciat el seu primer assaig clínic per al seu producte OC-1. De la mateixa manera que ho ha fet GigaGen, filial de la multinacional catalana Grifols, qui també ha arrencat un assaig clínic per al seu primer fàrmac oncològic per tractar tumors sòlids metastàtics o localment avançats. 
   
 9. Respecte a les grans empreses de la BioRegió, el grup farmacèutic Esteve va reforçar la seva internacionalització l'any passat i ha avançat que augmentarà la seva capacitat productiva amb l'ampliació de la fàbrica a Celrà (Girona) per atendre el creixement del negoci de fabricació per encàrrec. Per altra banda, Uriach ha comprat l’empresa alemanya de medicina natural Pascoe amb l’objectiu de reforçar el seu liderat a Europa en el segment del natural consumer healthcare 
   
 10. Aquest mes s’han presentat dos Informes interessants: per una banda, l’Informe de la Fundación CYD sobre la contribució de les universitats al desenvolupament econòmica i social, on es reconeixen cinc universitats catalanes – Universitat Autònoma de Barcelona (1), Universitat de Barcelona (5), Universitat Pompeu Fabra (6), Universitat Rovira i Virgili (9) i Universitat Ramon Llull (10) – en el top10 de les millors universitats de l’Estat espanyol en diferents indicadors, entre d’altres, el de transferència; per l’altra, l'informe de la FCRI sobre l'estat de la ciència a Catalunya, on es conclou que Catalunya sobresurt com a pol d’atracció i com a productor de coneixement d’altra qualitat en medicina, bioquímica i ciències mediambientals però punxa en inversió i suport a la R+D.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.