“Multiplica per 3 el que creus que et valdrà quelcom: costa molts diners que les coses avancin”
Jordi Martorell i Noemí Balà
Jordi Martorell va estudiar Enginyeria Química a l’IQS i va fer el Màster i el Doctorat entre l’IQS i el MIT. Ha estat durant 5 anys el professor més jove de la School of Engineering de l’IQS i des de 2017 és Cap del grup de recerca d’Enginyeria Vascular i Biomedicina Aplicada. Noemí Balà va estudiar Química a la UB i un Màster en Química farmacèutica a l’IQS. Durant el projecte de final de màster, entre l’IQS i el MIT, va començar a treballar amb el Jordi. Després va començar el Doctorat seguint la mateixa recerca, a partir de la qual el 2018 van fundar junts Aortyx: en són CEO i CTO.
Aortyx, startup nascuda d’una col·laboració entre l'IQS i l’Hospital Clínic de Barcelona, es dedica a desenvolupar un dispositiu mèdic per tractar de forma no invasiva les malalties més mortíferes de l’aorta: disseccions i aneurismes aòrtics.
Per què vas voler ser emprenedor?
Jordi Martorell: Vaig decidir fer recerca per aportar noves solucions als pacients de malalties vasculars. La (quasi) única forma d’acabar convertint aquesta recerca en solucions reals és emprenent i portant-la tu mateix. Si vols fer realitat els teus somnis, han de deixar de ser somnis i has de posar-hi tota la teva energia perquè es compleixin.
Noemí Balà: Des de ben petita he sabut que volia dedicar-me a alguna professió que ajudés a trobar solucions per a les persones que pateixen una malaltia. La recerca és bàsica per iniciar aquest procés, però és una via lenta i moltes vegades molt complicada per al finançament. Tot i que la via de l’emprenedoria no és fàcil, és un repte més personal pel qual has de dedicar molt d’esforç però a la vegada és molt gratificant.
Quina ha estat la decisió estratègica més important que has pres fins ara?
Quan emprens, necessites de moltes altres empreses que t’aportin béns o serveis que al principi no et són a l’abast. Hi ha un núvol de proveïdors d’aquests béns i serveis en el nostre ecosistema, i de vegades no és fàcil diferenciar quins et serviran i quins no. Per a la majoria de coses que hem necessitat, hem donat el mateix projecte (fabricar un prototip, per exemple) a dues empreses i hem comparat els resultats. Tot i haver-nos sortit car “experimentar”, ens ha servit molt per escollir aquells proveïdors en els que ara confiem i així podem avançar amb molta més seguretat.
Quin és el millor consell que t'han donat?
Multiplica per 3 el que creus que et costarà quelcom. A Catalunya tenim tendència a subestimar el que costen les coses i a intentar fer-les amb els mínims recursos possibles. Si quelcom hem après de l’ecosistema emprenedor americà és que costa molts diners que les coses avancin. Si et quedes curt de diners en algun moment per haver-te conformat amb una ronda massa petita, moriràs en el camí.
I ara què? Quines fites t'has marcat assolir a curt termini?
La nostra següent fita és assolir el design freeze del nostre primer producte. Aviat ho aconseguirem!