Boi Ruiz: “La recerca en medicina personalitzada és essencial per millorar l’atenció sanitària”
<p class="field-item field-item-0">42 empreses catalanes i 17 institucions participen a BIO Washington 2011, la trobada biotecnològica més important del món.</p><p class="field-item field-item-1">Més del 80% de les empreses de la delegació catalana fan recerca en medicina personalitzada.</p>
“El futur de la salut passa per potenciar la recerca en medicina personalitzada, i Catalunya és ja un referent indiscutible en aquesta àrea” ha afirmat Boi Ruiz aquest matí davant d’una cinquantena d’investigadors i gerents d’empreses biotecnològiques catalanes. El conseller de Salut també ha subratllat “el compromís del Departament de Salut, i del Govern en el seu conjunt, per donar suport a un sector clau per al desenvolupament del país, com és el biotecnològic”.
El conseller de Salut, Boi Ruiz, acompanyat de Joaquim Esperalba, director general de Regulació, Planificació i Recursos Sanitaris, i Montserrat Vendrell, directora general de Biocat, ha rebut aquest matí una representació de la delegació catalana que participarà entre el 27 i el 30 de juny a la convenció més important del món en l’àmbit de la biotecnologia: BIO Washington 2011. La delegació catalana estarà composta de 42 empreses i 17 institucions.
Durant la trobada, el conseller de Salut i les empreses han coincidit en la necessitat d’impulsar la investigació en medicina personalitzada que, segons Ruiz, “permetrà, a curt i mitjà termini, oferir un millor servei sanitari a la ciutadania”. De fet, més del 80% de les empreses que viatgen a Washington dediquen la major part dels seus projectes de recerca a aquestes aplicacions mèdiques.
La medicina personalitzada consisteix a seleccionar els tractaments o processos terapèutics en funció de l’especificitat genètica de cada individu. Aquestes característiques genètiques poden determinar que els pacients d’una determinada malaltia responguin de manera diferent a un mateix tractament. Per tant, la recerca en aquesta àrea s’orienta a trobar tractaments més eficaços.
Montserrat Vendrell, directora general de Biocat, ha subratllat el creixement continuat de la delegació catalana al llarg dels darrers cinc anys, que “posa en evidència l’aposta del sector per la internacionalització, clau per a la seva consolidació i el seu futur”.
La BioRegió de Catalunya és un dels principals centres de recerca en ciències de la vida al sud d’Europa, amb una investigació de referència i uns actius en innovació que cobreixen tota la cadena de valor en ciències biològiques, especialment en l’àmbit de la salut.
Més concretament, Barcelona es considera actualment la capital de la biotecnologia del sud d’Europa, amb més de 350 empreses, 400 grups de recerca en ciències de la vida, 17 parcs de ciència i tecnologia, 12 universitats i 13 centres hospitalaris de referència.
La majoria de les empreses que assisteixen a la Convenció Internacional BIO treballen en el desenvolupament de projectes clau per avançar cap a la consolidació d’una medicina personalitzada que permeti oferir un servei sanitari més eficaç i de més qualitat, tot i que també hi assisteixen empreses d’altres sectors, com ara:
- La salut humana. 29 empreses treballen en teràpies per a la salut humana i unes altres 15 ho fan en les àrees de diagnòstic i vacunació. Pel que fa als àmbits d’investigació que abasten, 14 de les empreses que assisteixen a la BIO treballen en recerca bàsica; unes altres 20 fan estudis preclínics i 14 més treballen en les fases clíniques I, II i III.
- L’agroalimentació. 9 d’aquestes empreses treballen en matèria de salut animal i 5 en bioprocessos.
- Els serveis per al sector. 12 empreses.
El repte de Biocat: impulsar la competitivitat i la internacionalització
Biocat té, entre els seus objectius, la projecció internacional del sector biotecnològic català. És per això que dóna suport i facilita la participació d’empreses i institucions catalanes en fires internacionals com la Convenció Internacional BIO, que enguany se celebra a Washington, ciutat considerada un dels principals focus de negoci mundial.
Biocat coordina la representació catalana a BIO 2011, que suposa el 50% de la representació espanyola, amb un pavelló que ocuparà 250 metres quadrats i comptarà amb 27 estands individuals. Biocat posa un espai de 42 metres quadratsa disposició de les 17 institucions de recerca i organismes relacionats amb la biotecnologia, i de les 15 empreses que hi assisteixen sense un estand propi. La representació catalana forma part del pavelló espanyol, que coordina l’ICEX en col•laboració amb Genoma España, Asebio i les tres bioregions amb espai propi, la de Catalunya, la del País Basc i la d’Andalusia.
BIO és l’aparador mundial de la indústria biotecnològica, el lloc on fer prospecció de nous mercats i establir contactes amb clients, socis o inversors. Les empreses catalanes que viatgen a la BIO són principalment biotecnològiques, tot i que també n’hi ha de farmacèutiques, de tecnologies mèdiques i de suport al sector.
Catalunya, en el programa BIO Washington 2011
Innovació i recerca clínica a Catalunya. Montserrat Vendrell, directora general de Biocat, participarà el 29 de juny a la sessió Spain’s R&D Facilities, the Driving Force of an Innovation System, dintre del bloc d’estudis de cas internacionals. Vendrell centrarà la seva intervenció a exposar el paper fonamental que tenen actualment els centres hospitalaris catalans per la seva implicació, en col·laboració amb el sector industrial, en les activitats d’innovació i recerca clínica.
Acord de col·laboració entre Biocat i el centre de transferència tecnològica de la Universitat Johns Hopkins
L’acord es presentarà públicament en una recepció que les dues entitats oferiran el 28 de juny a representants de diverses delegacions internacionals i a la comunitat científica de Washington i Baltimore, amb el suport de les companyies Baker & McKenzie i Morrison Foerster.
La Convenció Internacional BIO 2011 consta de:
- Un espai d’exposició: més de 60 pavellons, 1.700 companyies, més de 15.000 professionals de 49 estats i 65 països.
- Activitats: reunions de negoci i partenariat (més de 17.000 reunions entre 2.100 empreses a l’edició anterior), i les sessions científiques, més de 125 distribuïdes en 14 temes, 1.000 ponències i 5 sessions d’alt nivell entre les quals destaquen les presentacions dels informes anuals d’Ernst & Young, Burrill i Worldview i la ponència de Tony Blair, exprimer ministre del Regne Unit.
- Nota de premsa relacionada (27/6/2011)
- Nota de premsa relacionada (18/5/2011)
Per a més informació:
Biocat:
Gabinet de premsa • M. 662 315 523 • premsa@biocat.cat
Silvia Labé • M. 662 315 400 • Tel. +34 93 310 33 69 • slabe@biocat.cat
Gabinet de Premsa de Salut: Tel. +34 93 227 29 10 • premsa.salut@gencat.cat