Vés al contingut

La nanotecnologia aplicada a la salut és una de les àrees científiques amb més potencial que permet el desenvolupament de tècniques de diagnòstic precoç per a nombroses malalties i de tècniques de regeneració d’òrgans i teixits malmesos. Alguns dels camps en els quals treballa la nanobiomedicina centrats en el desenvolupament de nous sistemes de diagnòstic i teràpia com la monitorització, la reparació de teixits, el control de l’evolució de les malalties o l’administració de medicaments a les cèl·lules, ja representen una autèntica revolució científica i assistencial. Amb l’objectiu d’impulsar noves oportunitats de negoci i futures col·laboracions en l’àmbit de la nanotecnologia per a la salut entre Catalunya i el Regne Unit, Biocat i UK Trade & Investment-Consulado General Británico han realitzat avui el Nanotechnology for Healthcare Forum, a l’auditori del Parc Científic de Barcelona. La trobada s’ha desenvolupat en el marc de l’Aliança BioNanoMed Catalunya i amb la col·laboració de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), de la Nano KTN (Knowledge Transfer Network) i del Parc Científic de Barcelona (PCB).

La jornada ha reunit representants d’empreses i centres de recerca dels dos països amb més de 120 assistents. La inauguració ha estat a càrrec d’Andrew Gwatkin, cònsol britànic del Consolat General a Barcelona qui, després d’agrair la col·laboració de Biocat en l’organització de la trobada, ha destacat que “la biotecnologia i la indústria farmacèutica, tant en el Regne Unit com a Catalunya, són exemples d’èxit, per la qual cosa la intenció d’aquesta trobada és aportar una visió més clara de l’excel·lència del Regne Unit en la nanotecnologia aplicada a la salut, així com promoure les relacions comercials i la col·laboració entre empreses britàniques i catalanes.” A més, el cònsol britànic ha afegit que “l’UKTI Barcelona està present en aquest fòrum per oferir el seu suport a les empreses i  obtenir resultats positius de les col·laboracions sorgides a partir avui”.

Després de Jessica Griffiths, consultora sènior en comerç i inversió en el consolat britànic, ha intervingut Carlos Lurigados, director de Projectes de l’Àrea d’Innovació de Biocat qui també ha destacat la col·laboració del consolat britànic i de l’UK Trade & Investment en l’organització d’aquesta jornada. Durant la seva intervenció, Lurigados ha remarcat de forma especial les fortaleses de la Bioregió de Catalunya que “amb 1,5% de la població europea, contribueix amb el 3% de la producció científica”. En l’àmbit concret de la bionanomedicina, Lurigados ha destacat que “en base a aquest gran potencial català, a finals del 2010 Biocat i l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya van promoure l’Aliança BioNanoMed Catalunya que entre altres objectius treballa per crear noves oportunitats de negoci, que és justament el propòsit d’aquest Fòrum”.

A continuació Jon Mowles, expert en el sector de ciències de la vida, ha ofert una conferència en la qual ha destacat que “l’elevat estatus mundial de les universitats i la natural col·laboració d’un sector vibrant en recerca i desenvolupament, juntament amb un mercat llest per rebre productes i serveis innovadors, és el que fan del Regne Unit el lloc ideal per iniciar la seva expansió internacional per a les empreses catalanes del sector de la ciència. Així ha quedat demostrat en els últims anys i és per això que, personalment, esperem poder treballar amb un major nombre d’empreses catalanes en un futur pròxim”. Mike Fisher, Theme Manager Healthcare & Life Sciences de Nano KTN i Josep Samitier, director associat de l’IBEC, han tancat la sessió de les ponències enumerant les claus de la nanotecnologia aplicada a la salut al Regne Unit i Catalunya, respectivament. 

La trobada s’ha tancat amb les intervencions dels representants de nou empreses i grups de recerca catalans i britànics. Per part Catalunya hi han participat: Lykera/Leitat, Aromics, GP-Pharm, Institut Català de Nanotecnologia (ICN) i el Centre d’Investigacions en Bioquímica i Biologia Molecular per Nanomedicina (CIBBIM-Nanomedicina) del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR). I per part del Regne Unit hi han intervingut: Molecular Profiles, Cels, Xenogesis Ltd y Swansea Centre for NanoHealth.

Catalunya i el Regne Unit, claus en la nanobiomedicina

La nanobiomedicina s’ha convertit en una de les fortaleses de la recerca a Catalunya que ja és pionera a l’Estat espanyol en la creació de centres focalitzats en la integració multidisciplinària de nano i biotecnologia com l’Institut Català de Nanotecnologia (ICN), l’Institut de BioEnginyeria de Catalunya (IBEC) o el Centre d’Investigació en Nanociència i Nanotecnologia (CIN2). A això se li suma que Barcelona és la segona ciutat del món amb més publicacions científiques sobre aquesta disciplina després de Boston (segon dades de l’United States National Library of Medicine, PubMed).

Catalunya compta des de l’any passat amb l’Aliança BioNanoMed Catalunya, la primera plataforma catalana de bionanomedicina que reuneix centres, hospitals i empreses que centren la seva activitat en la investigació en nanotecnologia aplicada a la salut i a la biotecnologia a Catalunya. Aquesta aliança va néixer per crear sinèrgies i afavorir noves oportunitats de recerca i de negoci en aquest sector així com incrementar la visibilitat internacional del treball de les entitats que la integren. I la jornada que s’ha dut a terme avui ha ofert, segons explica Carlos Lurigados, director de Projectes de l’Àrea d’Innovació de Biocat, “una clara resposta als objectius de l’Aliança ja que permetrà explorar noves vies de col•laboracions internacionals entre empreses i institucions en l’àmbit de la nanobiomedicina”

Per la seva part, el Regne Unit és un dels tres països líders mundials en empreses de nanotecnologia focalitzades en salut, segons Ernst & Young, i les àrees clau del sector de la salut són l’administració de fàrmacs i la formulació, el diagnòstic, el material mèdic i els implants, i les eines analítiques. Al Regne Unit, aquesta indústria va exportar per valor de 17 mil dos cents milions de lliures amb un balanç final de negoci de 6 mil milions de lliures només en l’any 2008. Amb un ambient únic que facilita les transaccions comercials, el Regne Unit atreu gairebé el 10% de la inversió mundial en R+D i és conegut com l’entrada a Europa d’empreses del sector de la ciència, la qual cosa situa aquest país com una de les economies més grans i productives en Life Sciences. Pel que fa al sector farmacèutic, 37 de les 50 empreses més importants del sector tenen la seva seu al Regne Unit i això situa el país com a líder mundial d’aquesta indústria.

Per a més informació:

Biocat:
Gabinet de premsa • 662 315 523 • premsa@biocat.cat
Silvia Labé  • 662 315 400 • 93 310 33 69 • slabe@biocat.cat
Subscriu-te al nostre RSS
També ens pots seguir a Twitter i LinkedIn

Ambaixada britànica:
Pilar García • 91 714 6593 • pilar.garcia@fco.gov.uk      

Necessites més informació?

Posa't en contacte amb nosaltres

Escriu-nos
Laura Diéguez
Laura DiéguezCap de Premsa i Continguts(+34) 606 81 63 80ldieguez@biocat.cat
silvia labe 2
Silvia LabéDirectora de Màrqueting, Comunicació i Intel·ligència Competitivaslabe@biocat.cat
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.