Vés al contingut

Barcelona, 29 de gener de 2019.- Aquest mes de gener arrenca la 6a edició de d·HEALTH Barcelona, el programa impulsat per Biocat per formar futurs emprenedors i innovadors en el sector salut. Com a novetat, un equip d’aquesta edició farà per primer cop una immersió clínica a l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, concretament en la Direcció Clínica de l’Àrea del Tòrax. Durant la seva estada, de vuit setmanes, els alumnes hi identificaran possibles necessitats clíniques no satisfetes i, amb la col·laboració dels tutors dels serveis de Pneumologia i Cirurgia Toràcica, escolliran una d’elles per desenvolupar un projecte de negoci, i elaboraran un informe per a l’hospital amb les potencials àrees de millora detectades.

D’aquesta manera, l’Hospital Germans Trias se suma a la llista d’hospitals col·laboradors del programa d·HEALTH Barcelona, que inclou també l’Hospital Clínic, l’Hospital Sant Joan de Déu, l'Institut Guttmann i el Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus.

A més de la Direcció Clínica de l’Àrea del Tòrax de l’Hospital Germans Trias, enguany els alumnes de d·HEALTH Barcelona  faran immersions al Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l’Hospital Clínic de Barcelona i al Servei de Psiquiatria del Vall d’Hebron.

L’Hospital Germans Trias és un centre públic, situat en el marc del Campus Can Ruti, que presta atenció sanitària d'alta complexitat a les 800.000 persones que viuen al Barcelonès Nord i al Maresme, així com a ciutadans d'altres territoris catalans en el cas de determinades patologies, en què l'hospital és referència per a fins a 1.200.000 habitants.

L’Hospital compta amb una direcció d’Innovació amb un programa orientat a fomentar tant la innovació com l’emprenedoria entre els més de 3.000 professionals del centre. L’aposta pel programa d·HEALTH Barcelona complementa i completa l’oferta d’accions dirigides a promoure el coneixement en l’àmbit de la Salut, on destaquen programes com el Sapiens, el Talents i l’Avança, que ja han concedit ajudes a projectes de més de 100 investigadors i innovadors de la institució.

“A l’Hospital Germans Trias tenim clar que la innovació ha de ser un eix estratègic clau i la participació en d·Health Barcelona és una gran oportunitat per canalitzar les inquietuds innovadores dels nostres professionals”, destaca Daniel Moreno, responsable d’Innovació de l’Hospital. “Hem de tenir present que la forma en la qual es relacionen els sanitaris entre si, així com la relació sanitari-pacient, canviarà ben aviat amb l'arribada de models d'innovació disruptius que afectaran de manera directa a la manera en què practiquem la medicina", afegeix Moreno. Per la seva banda, Antoni Rosell, director clínic de l’àrea del Tòrax de l’Hospital Germans Trias, considera que “es tracta d’una oportunitat que segur ens permetrà trobar noves maneres per seguir oferint la millor assistència als nostres pacients”.

 

De l’hospital al producte

d·HEALTH Barcelona és un dels quatre únics programes europeus inspirats en la metodologia del biodisseny de la Universitat de Stanford. Els participants viuen dos mesos d’immersió clínica a hospitals per detectar in situ necessitats clíniques reals no resoltes susceptibles de ser convertides en nous productes o serveis. Al llarg del programa, experimenten un cicle complet d'innovació, des de la identificació de la idea de negoci fins al disseny i prototipatge d'una solució viable i la recerca de finançament. En paral·lel, adquireixen coneixements en medicina, desenvolupament de negoci i habilitats en design thinking i lideratge creatiu, amb més de 70 professors internacionals procedents de la pròpia Stanford, Kaos Pilot o empreses de Silicon Valley, entre d’altres.

d·HEALTH Barcelona impacta cada any en més de 1.000 persones, des de professionals hospitalaris fins a inversors i pacients –destaca Raquel Riera, directora de Moebio, l’àrea de talent de Biocat, i responsable del programa-. En 5 anys els 50 estudiants que han passat per d·HEALTH han identificat més de 4.700 necessitats clíniques no resoltes de les quals el 65% són susceptibles de convertir-se directament en oportunitats de negoci, un 5% necessitats associades a descobriments científics i un 30% oportunitats de millora que poden implementar els propis hospitals”. A l’Hospital Sant Joan de Déu, per exemple, ja s’han implementat el 30% de les propostes de millora detectades pels equips de d·HEALTH Barcelona.

 

Generant talent i noves ‘startups’ en salut

Al llarg dels cinc anys de d·HEALTH Barcelona han passat pel programa 50 alumnes de diferents disciplines: el 90% han trobat feina en el sector salut i el 48% té el seu propi projecte empresarial.

Fruit de les immersions clíniques als hospitals, fins a cinc equips de les quatre primeres edicions d·HEALTH Barcelona han convertit els seus projectes del programa en startups: usMIMA (MOWOOT), My-QupHappy InjectionsLoop Dx i I-Ophthalmology. En total, aquestes startups han aconseguit aixecar 2,5 milions d’euros i ajudar a més de 1.100 pacients amb diferents patologies. De la cinquena edició, que va finalitzar el passat octubre, els tres projectes continuen desenvolupant-se, i un d’ells, dbreath, s’ha incorporat al Programa Preacceleració desenvolupat per Barcelona Activa.

d·HEALTH Barcelona forma part del programa Innovation Fellowships de la iniciativa europea EIT Health, cosa que permet als alumnes fer mobilitat internacional amb altres programes i formar part de l’extensa xarxa europea EIT Alumni un cop finalitzat el programa. 

 

 Descarrega la nota de premsa 

Necessites més informació?

Posa't en contacte amb nosaltres

Escriu-nos
Laura Diéguez
Laura DiéguezCap de Premsa i Continguts(+34) 606 81 63 80ldieguez@biocat.cat
silvia labe 2
Silvia LabéDirectora de Màrqueting, Comunicació i Intel·ligència Competitivaslabe@biocat.cat
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.