Vés al contingut

El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, ha inaugurat la sessió davant de 150 professionals del sector que s’han congregat al Palau Robert de Barcelona. El conseller ha manifestat la clara vocació del Govern per fer arribar les innovacions que ajudin a solucionar les necessitats de salut de la població, i a la vegada millorar la competitivitat, eficiència i equitat territorial del mateix sistema. “El Pla Operatiu ha generat expectació, portem molts anys treballant en la generació d’innovació en el camp de la salut. Hi havia distància entre recerca i innovació aplicada per tal que es converteixi en valor”, ha dit.

Manel Balcells ha afegit que la innovació i la seva aplicació en salut “ha de respondre a reptes marcats pel sistema, perquè la recerca doni resposta a les necessitats, i avui fem operatiu com ho implementem a partir d’un pla pioner”.

Durant l’acte, Robert Fabregat, director general de Biocat i coordinador de la Subcomissió d’Adopció de la Innovació; Ignasi Carrasco, director de l’àrea assistencial de CatSalut; Sandra Garcia, directora d’AQuAS, i Ramon Maspons, director estratègic de la Comissió Departamental d’Innovació, han exposat les cinc accions prioritàries que es començaran a desenvolupar i implementar progressivament per millorar el procés d’entrada actual d’innovació al Sistema de Salut:
 

  1. Governança i lideratge institucional. En aquest sentit, es demana comptar amb l’apoderament per part dels diferents Departaments, l’assumpció de tasques i responsabilitats per part de les diferents institucions implicades i l’avaluació periòdica per determinar si s’assoleixen els objectius.
     
  2. Necessitats i prioritats del Sistema de Salut. Es proposa implantar un mecanisme clar i transparent per poder conèixer quines són en cada moment les necessitats del Sistema de Salut, de forma participada amb el sector, endreçar, prioritzar i alinear la innovació que s’introdueixi per aquesta via; i clarificar i explicitar què és valor per al Sistema de Salut per poder tenir en compte totes les dimensions de les innovacions que tenen un impacte en els resultats de salut.
     
  3. Capacitat d’avaluació distribuïda i coordinada. S’acorda definir un sistema d’avaluació de les innovacions per tal que, de manera coordinada, s’estableixi una xarxa descentralitzada territorialment, i que garanteixi l’equitat d’accés de tot el Sistema de Salut.
     
  4. Identificació de l’ecosistema innovador. Es proposa la creació d’un punt en comú que aglutini les iniciatives i programes disponibles a l’ecosistema de la BioRegió de Catalunya amb l’objectiu que els desenvolupadors d’innovacions puguin tenir de forma unificada aquells programes que responguin als seus interessos i necessitats. També es desenvoluparà un registre únic per a les innovacions que vulguin accedir al Sistema de Salut.
     
  5. Unitat  d’acompanyament  d’innovació i  avaluació. Es proposa la creació d’una unitat d’acompanyament de Biocat, coordinada amb AQuAS, que funcioni com a porta d’entrada prioritària de la innovació al Sistema de Salut, que  incorpori la perspectiva d’avaluació tenint en compte el cicle de vida de la innovació.
     

Al llarg dels propers mesos es definiran i desplegaran les primeres accions i mesures  incloent-hi una prova pilot per testejar les accions implantades amb una selecció de casos.

Robert Fabregat, coordinador de la Subcomissió d’Adopció de la Innovació, ha remarcat que les accions s’han definit consensuadament entre tots els actors, públics i privats, i aquesta ruta preferent d'aproximació de les solucions innovadores al Sistema de Salut ha de facilitar i agilitzar l'accés als centres sanitaris, i conseqüentment, a la població, d'aquestes noves tecnologies, teràpies o processos. “Es posarà un especial focus en agilitzar el desenvolupament i adopció d’aquella innovació més estratègica, prioritària pel sistema, que el transformi i el faci més resilient, que millori potencialment la salut i el benestar de la població, i que contribueixi al desenvolupament i progrés social i econòmic del país”, ha aclarit.

 


Robert Fabregat, director general de Biocat i coordinador de la Subcomissió d'Adopció de la Innovació

 


Assistents a la presentació del Pla Operatiu
 


Acte de presentació del Pla Operatiu

 


Acte de presentació del Pla Operatiu

 


Robert Fabregat, director general de Biocat i coordinador de la Subcomissió d'Adopció de la Innovació

 


Robert Fabregat, director general de Biocat i coordinador de la Subcomissió d'Adopció de la Innovació

 


Manel Balcells, conseller de salut de la Generalitat de Catalunya

 


Manel Balcells, conseller de salut de la Generalitat de Catalunya

 


Ramon Maspons, director de l'àrea d'estratègia i innovació en salut de la Generalitat de Catalunya

Necessites més informació?

Posa't en contacte amb nosaltres

Escriu-nos
Laura Diéguez
Laura DiéguezCap de Premsa i Continguts(+34) 606 81 63 80ldieguez@biocat.cat
silvia labe 2
Silvia LabéDirectora de Màrqueting, Comunicació i Intel·ligència Competitivaslabe@biocat.cat
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.