Vés al contingut

REDACCIÓ

BCN Peptides —l'empresa del Grup Lipotec dedicada a la fabricació de pèptids bioactius per a aplicacions farmacèutiques i veterinàries— ha iniciat els assajos clínics de Fase I per avaluar el perfil de seguretat d'un nou fàrmac per a la prevenció i el tractament precoç de la retinopatia diabètica.

La retinopatia diabètica és la malaltia associada a la diabetis més freqüent, amb una incidència de més d'11,5 milions de persones a Europa, Estats Units i el Japó. Aquesta patologia també és una de les principals causes de ceguesa en les persones d'edat activa.

Desenvolupat i patentat per BCN Peptides, el fàrmac BCN070660 consisteix en una formulació tòpica oftàlmica en format de coliri monodosi que conté un pèptid anomenat somatostatina, que actua com a neuroprotector en els estadis inicials de la retinopatia diabètica.

El nou enfocament terapèutic per al tractament preventiu de la retinopatia diabètica es fonamenta en una teràpia de substitució per restaurar els nivells intraoculars fisiològics de somatostatina. Els estudis preclínics duts a terme per la biotec catalana ja van demostrar que el fàrmac administrat per via tòpica oftàlmica arriba a la retina i que és eficaç en les etapes primerenques de la malaltia.

Segons la Dra. Berta Ponsati, directora general de BCN Peptides, "l'administració per via tòpica oftàlmica permet assolir uns nivells intraoculars òptims. Així no hi ha necessitat d'administrar el fàrmac per via sistèmica, de difícil ús per la dificultat d'arribar fins a l'humor vitri de l'ull, i tampoc per via intravitria, molt més agressiva i que només es justifica en estadis avançats de la malaltia". La doctora Ponsati diu que "el gran avantatge del nostre tractament és que es tracta d'un producte endogen que fisiològicament ja es troba en la retina i que la via d'administració es dirigeix directament al teixit diana, evitant efectes sistèmics adversos. Això el converteix en un tractament crònic preventiu poc invasiu".

Aquest fàrmac obre una expectativa de mercat potencial superior als 3.000 milions d'euros.

Fa tres anys, BCN Peptides va iniciar una nova línia de recerca en col·laboració amb el Dr. Rafael Simó i la Dra. Cristina Hernández del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) arrel de les publicacions d'aquest grup sobre el dèficit de somatostatina a la retina de pacients diabètics. Aquest dèficit es troba en els casos amb retinopatia diabètica proliferativa i en pacients amb edema macular diabètic. Per a les Fases clíniques II i III s'ha creat el consorci Eurocondor, coordinat pel Dr. Simó, i en el qual hi participen oftalmòlegs i endocrinòlegs de prestigi de vuit països europeus, de la plataforma espanyola d'assajos clínics CAIBER-Ecrin (com a CRO) i de BCN Peptides.

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.