La biotecnològica catalana Oryzon acaba de rebre l'autorització per part de la Generalitat de Catalunya per fer diagnòstics clínics en humans. Aquesta acreditació permetrà a l'empresa comercialitzar els productes que està desenvolupant en oncologia i malalties neurodegeneratives, les dues àrees clau de la seva activitat.
"No és infreqüent que un laboratori realitzi diagnòstics clínics en humans. El que sí que és més infreqüent és el fet que una companyia del sector biotecnològic disposi d'aquest tipus d'acreditació de manera que sigui capaç de comercialitzar els productes creats per ella mateixa", assenyala Carlos Buesa, director general d'Oryzon.
Aquest pas suposa una integració vertical dels projectes de la companyia, unint l'R+D, el desenvolupament de productes i la seva comercialització. "L'objectiu d'aquesta nova àrea de negoci és dur a terme un diagnòstic genòmic protegit per a les nostres patents i que proporcioni valor afegit al maneig clínic de la malaltia". Especialitzada en el descobriment de biomarcadors -tot allò que es pugui mesurar i que es correlaciona amb una malaltia- per a aplicacions diagnòstiques i terapèutiques, Oryzon ha descobert biomarcadors que són potencials dianes terapèutiques. Aquestes dianes tenen nous mecanismes d'acció que permeten millorar l'abordatge de malalties de tipus neurodegeneratiu i en oncologia.
Biomarcadors per al càncer d'úter i la malaltia de Huntington
Dos dels productes més avançats, que es troben en fase de desenvolupament, són un biomarcador per al diagnòstic del càncer d'úter i un tractament contra la malaltia neurològica de Huntington. En el primer cas, la principal aposta és la creació de productes de diagnòstic precoç i pronòstic no invasius del càncer d'endometri, el segon més freqüent en la dona després del càncer de mama. Es tracta d'un projecte a tres anys vista que s'està realitzant a través de GEADIC Biotec AIE, empresa creada el 2007 per Oryzon i Laboratoris Reig Jofré, en col·laboració amb la Unitat de Recerca Biomèdica de l'Institut de Recerca de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron de Barcelona.
També participa en el projecte CENIT ONCNOSIS, juntament amb Siemens Medical, l'Institut Català d'Oncologia, l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i vint universitats, per identificar el càncer de pulmó, d'ovari, melanoma i de còlon. Dins dels programes propis de la companyia en oncologia, la previsió és que el 2012 diverses molècules totalment noves d'alta activitat terapèutica, és a dir, que permeten aturar el funcionament de gens claus en càncer, estiguin ja en fase clínica per desenvolupar una nova generació de fàrmacs contra aquesta malaltia.
Creada el 2000, Oryzon s'ha convertit en menys de 10 anys en una de les empreses de major creixement del sector biotecnològic estatal.