“Si t’envoltes de les persones correctes, quan tot va malament es queden amb tu”
Adrià Maceira
Graduat en Biotecnologia i Màster en Nanociència per la Universitat Rovira i Virgili, i Màster en Creació i gestió d’empreses d’innovació per la Universitat de Barcelona. Va treballar com a investigador en un laboratori de nanosensors de la Universitat Rovira i Virgili, a partir del qual va desenvolupar la idea de negoci de la startup que va fundar i lidera des del 2017: CreatSens Health.
CreatSens, fundada el 2017 com a spinoff de la Universitat Rovira i Virgili, és una plataforma tecnològica sanitària per a la millora de la qualitat de vida de les persones a través del monitoratge descentralitzat de biomarcadors rellevants, com la creatinina i el potassi, vitals en la Malaltia Renal Crònica. Es basa en un sensor de paper que ofereix resultats en 5 minuts i permet fer una predicció acurada, una detecció precoç i una millor prevenció de malalties renals cròniques, tant des de la consulta mèdica com des de casa del pacient. L’empresa ja compta amb un prototip funcional validat a l’Hospital Clínic de Barcelona i preveu iniciar la comercialització del dispositiu, anomenat Renalyse, a partir del 2021 a hospitals i centres mèdics de Catalunya. Adrià Maceira, cofundador i CEO de l’empresa, explica com va néixer la idea.
Per què vas voler ser emprenedor?
No és que ho vulgués, sinó que la vida m’hi va portar. Vaig estudiar Biotecnologia i vaig fer pràctiques en un laboratori: allà vaig veure que la ciència es basava, bàsicament, en fer estudis i publicar resultats, però no en fabricar res que arribés al mercat. Per això vaig voler canviar i vaig estudiar un màster de Nanociència on vaig poder fer pràctiques relacionades amb biosensors i, així, descobrir un tipus de ciència que creava més tangibles. Després vaig fer un altre màster de Business on vaig haver de fer un business plan: no volia fer-lo de qualsevol cosa inventada, publicar-lo i oblidar-me’n, així que vaig parlar amb el meu antic laboratori de biosensors i vaig crear un business plan d’un sensor de creatinina. I aquest business plan es va acabar convertint en el que és ara CreatSens.
Quina ha estat la decisió estratègica més important que has pres fins ara?
Decidir de qui m’envolto i qui està al meu costat. Si t’has envoltat de les persones correctes, en els moments en què tot va malament es queden amb tu. I això és quelcom molt important perquè el negoci pugui tirar endavant.
Quin és el millor consell que t'han donat?
Parla amb molta gent i aconsegueix moltes opinions sobre la teva idea de negoci. T’enduràs molts cops, però almenys si ho parles amb molta gent sabràs com endur-te’ls de la forma més suau possible.
I ara què? Quines fites t'has marcat assolir a curt termini?
N’hi ha moltes al llarg de la creació d’una startup. La meva pròxima fita és aconseguir que tota la tecnologia que tinc acabi sent un producte i que arribi a la gent, als pacients. Si no és així, res del que estem fent tindrà sentit. En aquest sentit, preveiem que el dispositiu Renalyse es comercialitzi a partir de 2021 a hospitals i centres mèdics de Catalunya.