Vés al contingut

"Crear una 'startup' és com córrer una marató mentre et tiren pedres. No només has d'estar preparat per córrer, sinó també per rebre les pedres"

Mariano Vázquez

CTO i cofundador d'ELEM Biotech

Mariano Vázquez és Doctor en Física. Va començar a treballar al Barcelona Supercomputing Center el 2005, com a investigador i usuari del supercomputador Mare Nostrum. Allà, juntament amb un company, van crear un programa de simulació que podia aplicar-se a diferents àmbits com l'aeronàutica, la indústria automotriu, l'energia eòlica o la recerca biomèdica. Aquesta última va ser l'aplicació més exitosa, especialment en l'àrea d'investigació cardíaca. Va rebre diverses beques i col·laboracions internacionals pel software desenvolupat i el 2018 va cofundar ELEM Biotech.

ELEM Biotech és una spinoff del Barcelona Supercomputing Center que forma part de les 10 empreses seleccionades per participar en l'actual edició del programa d'acceleració CRAASH. Es basa en un software que crea models del cos humà a partir de dades mèdiques del pacient per replicar com funciona el seu organisme. Està enfocat especialment en investigació cardíaca, simulant diversos aspectes de la fisiologia del cor. Aquests models són capaços de mostrar de forma virtual la diversitat i les patologies de la societat.

 

Per què vas voler ser emprenedor?

Va ser una combinació doble: una necessitat externa i una altra interna. L'externa va venir perquè des del 2005 fèiem recerca aplicada amb el programa de simulació desenvolupat, i en aquesta situació has d'anar fent el que et demanen els col·laboradors a cada moment. La necessitat interna va arribar perquè treballàvem amb una empresa de dispositius mèdics molt gran i sempre ens deien que els agradaria poder fer servir ells mateixos el software, però els programes acadèmics no poden ser utilitzats per externs sense supervisió, ja que mai són prou intuïtius per a l'usuari no expert. Per això vaig voler trobar la manera de facilitar la feina a aquesta gent i la forma de fer-ho era crear una empresa.

 

Quina ha estat la decisió estratègica més important que has pres fins ara?

Arrencar l'empresa. Quan vam decidir fundar la spinoff vaig haver de deixar d'investigar full time, i en el moment en què decideixes fer això és quan ja no hi ha marxa enrere.

 

Quin és el millor consell que t'han donat?

La gent et dóna molts consells quan estàs emprenent, tants que és impossible recordar-los. Així i tot, n'hi ha un que em va dir un amic també físic i emprenedor que no oblido: "Crear una startup és com córrer una marató mentre et tiren pedres. No només has d'estar preparat per córrer, sinó també per rebre les pedres." 

 

I ara què? Quines fites t'has marcat assolir a curt termini?

Ara estem en el moment de fundraising, que no està sent fàcil en aquesta època perquè si bé entusiasme dels inversors no ha disminuït, hi ha una espècie de retracció a l'hora de fer el pas d'invertir. Això segurament canviarà aviat, però ara per ara és així. Com a fita a curt termini, tenim marcat aconseguir el finançament que ens permeti guanyar alçada.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.