Vés al contingut

"Posar en marxa una empresa va ser la decisió més lògica per traduir 20 anys de recerca en una veritable oportunitat terapèutica"

Laura Soucek

Co-fundadora i CEO de Peptomyc

La Dra. Laura Soucek és la cap del grup de Modelització de teràpies antitumorals en ratolí a l’Institut d’Oncologia de la Vall d’Hebron (VHIO), professora investigadora ICREA i professora associada a la UAB. La seva carrera s’ha centrat en la inhibició de Myc des dels seus estudis universitaris. Aquest projecte ha estat el seu somni i un repte personal durant els últims 20 anys. Peptomyc va guanyar la Start-up Slam Barcelona, organitzada per Johnson & Johnson a BIO-Europe Spring, com a millor projecte innovador.

La gran majoria de tumors mostren l’activació de Myc, una proteïna que s’uneix a l’ADN i canvia l’expressió d’un o més gens. "Quan encara era estudiant tothom em deia que Myc no es podia tractar i que ni tan sols s’hauria de tocar". La recerca de la doctora Laura Soucek sembla que ha desmuntat aquesta hipòtesi.

És per això que, l’any 2014, va fundar Peptomyc, una spin-off d’ICREA i de l’Institut d’Oncologia de la Vall d’Hebron (VHIO) que ha desenvolupat pèptids contra Myc, que té una funció essencial i necessària per a la supervivència de les cèl·lules canceroses, però no dels teixits normals.

L’objectiu de Peptomyc és proporcionar noves teràpies més efectives i menys perjudicials que les actuals als pacients amb càncer. Gràcies a la sinergia amb la doctora Marie-Eve Beaulieu, col·lega seva i cofundadora de Peptomyc, han desenvolupat pèptids derivats d’Omomyc que poden penetrar a les cèl·lules canceroses i atacar Myc. "El nostre objectiu a Peptomyc és demostrar-ne la seguretat i l’eficàcia en pacients com més aviat millor".

 

Per què vas decidir ser emprenedora?

Realment no era la meva idea. Simplement va resultar ser la decisió més lògica per traduir 20 anys d’esforços en recerca en una veritable oportunitat terapèutica per a pacients amb càncer. Segons la meva opinió, els emprenedors de l’àmbit de les ciències són un gran actiu per a la societat. Des que era estudiant he estat interessada en el paper que Myc fa al càncer i vaig pensar que atacar-lo seria una molt bona estratègia en el tractament del càncer, però també em van dir que inhibir Myc era molt difícil i potencialment perillós per als teixits normals; de fet, ningú no ho havia provat!

Per aquest motiu, vaig dissenyar Omomyc, el millor inhibidor de Myc que hi ha fins ara, i vaig demostrar al llarg dels anys, juntament amb col·legues i col·laboradors de gran valor, que la inhibició de Myc té un impacte terapèutic dramàtic en el càncer i efectes secundaris molt lleus en els teixits normals. Des de llavors, m’he centrat a fer que Omomyc estigui disponible en forma de medicament per als pacients amb càncer.

 

Quina ha estat la decisió estratègica més important que has pres fins ara? 

Considero que el més intel·ligent que pot fer una persona (no només en el meu camp) és reconèixer els propis límits i formar un equip capaç de compensar-los. Peptomyc és un equip molt multidisciplinari i estic molt orgullosa d’haver estat capaç de reunir tanta gent extraordinària per tal d’aconseguir el nostre somni. També tenim la sort de poder tenir un consell científic assessor meravellós, inclosos oncòlegs eminents de tot el món com Dr. Josep Tabernero, Dr. Josep Baselga, Dra. Enriqueta Felip i Dr. Roger Stupp.

 

Quin és el millor consell que t'han donat?

Mantenir la ment oberta a cada negociació i a cada etapa d’aquesta empresa. De fet, escoltar totes les opcions abans de jutjar o de prendre cap decisió va resultar una estratègia extremadament efectiva.

 

I ara què? Quines fites t'has marcat assolir a curt termini?

Aquest any busquem una ronda d’inversions més ambiciosa que ens permeti completar el CMC i la fase reguladora i començar els assajos clínics a finals del 2018. Per aconseguir aquesta fita necessitem uns 9 milions d’euros.

 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.