“Vaig emprendre per transformar un estudi de laboratori en una eina de diagnòstic útil”
Marta Barrachina
Doctora en bioquímica per la UB i Màster MBA d’administració d’empreses, Marta Barrachina s'ha dedicat a la investigació biomèdica durant 20 anys liderant projectes competitius, dirigint tesis doctorals i màsters experimentals. Sempre ha aplicat un enfoc translacional a la seva recerca, i una mostra és la seva participació en 6 patents. El 2018 va fundar ADmit Therapeutics, spinoff d’IDIBELL de la qual n’és CEO.
ADmit Therapeutics és una spinoff de l’IDIBELL que desenvolupa el primer test de diagnòstic precoç d’Alzheimer en sang. Vol determinar si un pacient amb deteriorament cognitiu (amb pèrdues de memòria però amb capacitats intactes per dur a terme les tasques de la vida quotidiana) tindrà o no la malaltia d'Alzheimer. Per a fer-ho, detecta una sèrie de biomarcadors innovadors i disruptius mitjançant tècniques de seqüenciació massiva. El seu test pot representar una eina molt útil per seleccionar millor els pacients que han de participar en els assajos clínics i, per tant, facilitar així la identificació d'un fàrmac efectiu per a aquesta malaltia, que, a dia d'avui, és una necessitat mèdica no coberta. L'empresa ha passat per l'acceleradora Tech4Health de Ship2B, ha estat finançada per diverses convocatòries de l'EIT Health i pel Ministeri de Ciència i Innovació.
Per què vas voler ser emprenedora?
Em vaig convertir en emprenedora com a conseqüència de la meva trajectòria científica de més de 10 anys en el camp de les malalties neurodegeneratives. El nostre estudi científic, enfocat en identificar biomarcadors epigenètics en la fase inicial de la malaltia d'Alzheimer, es va iniciar el 2011. Inicialment ho vam fer estudiant mostres de cervells humans procedents de bancs de teixits, i el 2015 vam iniciar la detecció d'aquests biomarcadors en mostres de sang en pacients amb deteriorament cognitiu lleu en un estudi clínic longitudinal. Paral·lelament a aquesta tasca de recerca, els resultats es van protegir amb una patent. A finals de 2017 vam constituir la companyia perquè el projecte havia arribat a un punt on s'havia d'escollir entre dos camins: finalitzar l'estudi i publicar-ho en una revista científica, o crear una companyia que ens permetés aconseguir el finançament necessari per cobrir les despeses del manteniment de la patent i les de la validació clínica. Vaig voler ser emprenedora per intentar que un estudi de laboratori es transformi en una eina de diagnòstic útil per a la pràctica clínica.
Quina ha estat la decisió estratègica més important que has pres fins ara?
Des d'un punt de vista personal, escollir una continuació professional més motivadora. Des d'un punt de vista professional, comptar amb el millor equip humà per a la companyia.
Quin és el millor consell que t'han donat?
Tinc molts bons consells contínuament, és important preguntar sense esperar la resposta desitjada. No m'agrada que em “regalin les oïdes”. Els millors consells són els que reps de la gent coherent i amb sentit comú.
I ara què? Quines fites t'has marcat assolir a curt termini?
Avançar en el nostre pla de desenvolupament al llarg del 2020, crear valor a la companyia per assegurar el finançament necessari per la validació clínica i obtenir el marcatge CE el 2023.