INNAXE
El projecte Innaxe (Inclusive and Aligned Innovation Agendas Across Europe) va ser dut a terme per un consorci de sis clústers europeus, liderat per Biocat, amb l’objectiu de dinamitzar la innovació en ciències de la vida i la salut. Els seus objectius van ser reforçar la interconnexió i el diàleg entre els diferents sistemes d’innovació; incrementar l’eficiència i l’impacte de les capacitats de les organitzacions participants; i crear un pla d’acció conjunt que fomentés el dinamisme i la competitivitat dels sistemes innovadors de la UE.

Millorar les estratègies d’innovació dels bioclústers europeus
Biocat va liderar el projecte Innaxe (Inclusive and Aligned Innovation Agendas Across Europe), finançat pel programa Horitzó Europa, per aprofundir en com generar un major impacte de les seves accions a la BioRegió. El projecte tenia vocació d’arribar a tota Europa, gràcies als cinc clústers i a la xarxa de 45 BioRegions que van formar part del consorci.
Els 4 pilars del projecte:
- Coneixement a fons de l’ecosistema i comparativa internacional dels indicadors utilitzats.
- Comparativa de programes i serveis oferts per les entitats clúster.
- Anàlisi de l’impacte d’aquests programes i serveis sobre l’ecosistema.
- Pla d’acció conjunt per millorar la cartera de serveis i fomentar el dinamisme i la competitivitat dels sistemes innovadors de la UE.
Cap a ecosistemes d’innovació en salut més interconnectats i alineats amb les prioritats europees
Amb una durada de juliol del 2022 a juliol del 2024, el projecte INNAXE ha contribuït a millorar la interconnexió, l’eficiència i la capacitat innovadora dels ecosistemes europeus de ciències de la vida i la salut. El seu impacte ha estat significatiu en la definició de noves eines i estratègies alineades amb les agendes d’innovació europees.
Els principals resultats i impactes del projecte han estat:
Recollida de bones pràctiques i desenvolupament d’un full de ruta estratègic, a partir de dades obtingudes de 85 clústers mitjançant enquestes i fonts externes com ESCA. Aquest treball ha permès generar eines de benchmarking útils per a millorar els serveis dels clústers i traçar línies d’acció alineades amb els grans reptes europeus (verd, digital i salut).
Contribucions dels socis del projecte, amb Biocat liderant la transferència de coneixement a l’ecosistema català i CEBR facilitant connexions entre clústers emergents i líders consolidats, afavorint col·laboracions i sinergies internacionals.
Avaluacions d’impacte orientades a resultats, que han permès identificar necessitats i bones pràctiques mitjançant marcs lògics, reforçant l’alineació entre polítiques regionals i europees, especialment en àrees com el MedTech i la salut digital.
Aquest projecte ha representat un pas important cap a una millor coordinació i cocreació entre clústers europeus, amb l’objectiu de maximitzar l’impacte de les polítiques d’innovació i els serveis en l’àmbit de la salut.