Vés al contingut

Barcelona, 18 de maig de 2022.- Catalunya és el sisè lloc d'Europa amb participacions en assajos clínics actius amb més de 1.200 estudis, només per darrera de països com França (1.896), el Regne Unit (1.633), Espanya (1.595), Alemanya (1.583) i Itàlia (1.460). A nivell mundial, Catalunya ocupa la vuitena posició, on els Estats Units (9.532) i el Canadà (1.905) encapçalen els dos primers llocs. Els centres catalans participen en el 75% dels assajos actius que es realitzen en el conjunt de l’Estat.

 

Pel que fa a les àrees clíniques, Catalunya excel·leix en la realització d’assajos clínics a nivell mundial en una àmplia varietat d’especialitzats, però en destaca principalment una: l’oncologia, que representa el 65,5% dels assajos clínics amb participació catalana, seguida en nombre pels estudis per a malalties cardiovasculars (15,7%) dermatologia (13,4%), malalties del sistema nerviós central (7,8%) i oftalmologia (7,8%)*, segons dades ClinicalTrials.gov i analitzades per Biocat (consulta: maig de 2022).

De fet, els centres catalans se situen al top 10 mundial en les principals especialitats, però si es tenen en compte les participacions en assajos d’oncologia, Catalunya escala fins la 5a posició a Europa i la 7a al món.
 


 

El 48% dels assajos clínics en què participen els centres catalans són en fase I (15%) o fase II (33%), i el 52% en fases III (49%) i IV (3%), és a dir, en les fases més properes a la comercialització del fàrmac. L’Hospital Universitari Vall d’Hebron, l’Hospital Clínic de Barcelona, l’Hospital Universitari de Bellvitge, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l’Hospital Universitari Parc Taulí i el Parc de Salut Mar són els centres de la BioRegió amb més participacions en assajos clínics.

Pel director general de Biocat, Robert Fabregat, “Catalunya s’ha convertit en els darrers anys en un dels principals motors d’assajos clínics a escala mundial”. Ho corroboren fets com, per exemple, que “des del 2001, el nombre d’assajos clínics duts a terme a Catalunya no ha deixat de créixer any rere any, excepte l’any 2020, en què es van estancar a causa de la pandèmia de la COVID-19”. No obstant això, el director general de Biocat considera que “les xifres són molt positives i es continuen mantenint nivells previs a la pandèmia”.  

Els actius principals que expliquen per què Catalunya s’ha convertit en una destinació prioritària per als assajos clínics de tot el món són un sistema sanitari de primer nivell, uns hospitals de primera categoria, uns professionals sanitaris de renom internacional i un cost més competitiu que a d’altres països d’Europa i Estats Units. De fet, les empreses farmacèutiques internacionals més rellevants i amb més volum de facturació desenvolupen els seus assajos a Catalunya, com Novartis, Roche, MSD, AstraZeneca, Janssen, GSK, Boehringer Ingelheim, Bayer, Bristol-Myers Squibb, Gilead, Pfizer, AbbVie o Sanofi, i la recentment anunciada Alexion --propietat d'AstraZeneca— que obrirà aquest any a Barcelona un nou centre dedicat a assajos clínics sobre malalties rares.

Tot i les bones dades que presenta la recerca clínica a la BioRegió, l’atracció d’assajos clínics innovadors s’erigeix com a un dels principals reptes en investigació, on Catalunya ha de competir amb altres països per aconseguir que aquests estudis es desenvolupin en el seu territori. Personal investigador de referència internacional en els seus àmbits, com els Key Opinion Leaders (KOLs) Josep Tabernero en oncologia, Jordi Bruix i Josep Maria Llovet en hepatologia, Antoni Bayes-Genis en cardiologia, Bonaventura Clotet en VIH, Merce Boada en Alzheimer i  Xavier Montalban en esclerosi múltiple són els principals tractors d’assajos clínics a la BioRegió. 

Amb aquest potencial no és d'estranyar que esdeveniments internacionals tan potents com el Summit for Clinical Trials Operations Executives Europe (SCOPE Europe) hagin escollit la capital catalana per organitzar la 4a edició del seu congrés anual, celebrat el mes passat, o la recent selecció de Barcelona com a propera seu de la conferència internacional de biotecnologia BIOSPAIN del 2023. 

Biocat dona a conèixer aquestes dades coincidint amb el Dia Internacional de l'Assaig Clínic, que se  celebra el 20 de maig de cada any per commemorar el dia que James Lind va començar el primer estudi d’aquest tipus, l’any 1747. Una data que recorda la importància de la recerca en salut que permet  trobar noves maneres de millorar els tractaments i la qualitat de vida de les persones amb malaltia. 

*Un assaig clínic pot pertànyer a dues àrees diferents o complementàries, per això si se sumen les àrees terapèutiques el resultat és major a la xifra total (1.200 assajos clínics actius a Catalunya).

Necessites més informació?

Posa't en contacte amb nosaltres

Escriu-nos
Laura Diéguez
Laura DiéguezCap de Premsa i Continguts(+34) 606 81 63 80ldieguez@biocat.cat
silvia labe 2
Silvia LabéDirectora de Màrqueting, Comunicació i Intel·ligència Competitivaslabe@biocat.cat
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.