El sector català de les ciències de la vida i de la salut: Què ha passat durant 2017?
Barcelona, 20 de desembre de 2017.- Estudis a les millors publicacions científiques internacionals, rondes d’inversió, llicències… malgrat l’adéu a l’EMA i la inestabilitat política del darrer trimestre, la BioRegió de Catalunya ha mantingut enguany el seu paper d’ecosistema de referència internacional.
Recerca: la BioRegió a ‘Nature’, ‘Science’, ‘Cell’ i ‘Lancet’
Enguany les millors publicacions científiques internacionals s’han fet ressò, un cop més, de l’excel·lència científica catalana. Nature ha tornat a posar la seva atenció a la BioRegió, en aquest cas amb un article editorial que, sota el títol Spain’s science rivalry, destaca el dinamisme i la capacitat d’atracció internacional de Barcelona.
En oncologia, un estudi internacional amb participació catalana ha permès descriure el mapa del genoma del càncer de bufeta, el que servirà per introduir un tractament més personalitzat per a aquests pacients. Un equip científic internacional liderat per l’Institut Català d’Oncologia (ICO), ha desxifrat la manera en què un tipus comú de càncer de pulmó es torna resistent als fàrmacs uns mesos després d’iniciar-se el tractament.
Un descobriment de l’ICO-IDIBGI ha obert les portes al desenvolupament d’una nova categoria de fàrmacs “metabòlics-epigenètics” per al tractament del càncer. Investigadors del Campus Vall d’Hebron han participat en un estudi multicèntric publicat a Science que demostra que els bacteris de la microbiota viatgen amb les cèl·lules tumorals quan es produeix metàstasi. Per la seva banda, un estudi de l’IBEC publicat a Nature Cell Biology mostra com les cèl·lules tumorals “segresten” cèl·lules sanes per promoure la metàstasi i el mateix centre ha desvetllat a Cell com les forces físiques activen gens implicats en el càncer.
Un altre estudi publicat a Lancet Oncology per un equip internacional coliderat per Roger Gomis, de l’IRB Barcelona, identifica els pacients de càncer de mama que es beneficiarien d’un tractament preventiu de metàstasi.
Nature Communications ha publicat com científics de l’IDIBAPS i de l’IRB Barcelona han dissenyat una nova estratègia per aconseguir que virus modificats genèticament ataquin de forma selectiva les cèl·lules tumorals sense que les sanes es vegin afectades. Un altre estudi, de l’Institut d’Investigació contra la Leucèmia de la Fundació Josep Carreras, ha revelat l’efectivitat d’un nou tractament per a la leucèmia limfoblàstica aguda.
Enguany hem vist una historia d’èxit sortida de la col·laboració entre recerca i indústria: Investigadors d’IDIBELL han testejat amb èxit un nou fàrmac, desenvolupat per Esteve, per evitar l’aparició i el dolor de les neuropaties derivades de la quimioteràpia en pacients de càncer, especialment en càncer de colon. A més, un estudi clínic liderat per l'Institut Català d'Oncologia (ICO) i l’lnstitut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP) obre les portes a l'ús d'una mostra de sang per triar millor el tractament per als pacients amb càncer colorectal en estat avançat.
Un equip liderat per Pere Santamaria, d’IDIBAPS, ha publicat a Cell un nou mecanisme a través del qual la microbiota interacciona amb el sistema immunitari i regula l'aparició de malalties autoimmunitàries, la qual cosa obre la porta a nous fàrmacs per combatre aquestes patologies. Per la seva banda, investigadors de la Universitat de Barcelona han descobert un mecanisme essencial de regulació del procés d’infecció de la salmonel·la. En un altre àmbit, un equip de l’Institut de Neurociències de la Universitat de Barcelona ha participat en el disseny del primer fotofàrmac per tractar el dolor.
Investigadors del Centre de Regulació Genòmica (CRG) han descobert formes d’organització de l’ADN fins ara desconegudes en bacteris de mida diminuta, fet que podria tenir aplicacions mèdiques i industrials. D’altra banda, l’Hospital Sant Joan de Déu ha assajat amb èxit una combinació de fàrmacs antidiabètics per a tractar l’ovari poliquístic.
D’altra banda B·Debate, una iniciativa de Biocat i l'Obra social “la Caixa” per impulsar el debat científic, ha tornat a situar enguany Barcelona al centre de la recerca internacional amb l’organització d’una desena de congressos i trobades en col·laboració amb centres de recerca catalans. Enguany els temes han estat biotecnologia industrial, intel·ligència artificial, expressió i regulació genètica, virus tropicals, microbioma, genètica evolutiva i de poblacions, integració social a les ciutats del futur, càncer i epigenètica, bioenginyeria i càncer femení.
Internacionalització i comercialització: les grans prioritats
La internacionalització continua sent una prioritat al sector. Laboratorios Rubió prepara la seva entrada a Estats Units mentre que Reig Jofre ha posat el focus del seu creixement a Àsia i prepara una segona ampliació de la seva planta de Sant Joan Despí per donar suport a la seva futura entrada al mercat d’Estats Units.
Almirall ha adquirit per 55 milions de dòlars els drets d'un fàrmac d’Athenex per a la queratosis actínica als Estats Units i Europa i portar-lo a un mercat amb horitzó el 2021. La farmacèutica ha abandonat la investigació d’un fàrmac per a la psoriasi de les ungles que tenia en fase 3 i ha llançat una plataforma d'innovació, AlmirallShare. Una altra farma que canvia el seu portafoli és Esteve, que ha ingressat 60 milions d’euros per tornar a Janssen la llicència de Fortasec. La farmacèutica catalana instal·larà el 2018 la nova seu corporativa a l'edifici Torre Marina.
Uriach ha llicenciat a Pfizer el seu fàrmac antihistamínic rupatadina per vendre’l a 14 països de l’Orient Mitjà i el nord d’Àfrica. SOM Biotech ha tancat un acord de llicència amb l’americana Corino Therapeutics, que ha adquirit la llicència mundial del fàrmac SOM0226. Bionure ha llicenciat dos candidats preclínics relacionats amb l’otorinolaringologia amb la nord-americana Spiral Therapeutics.
Transplant Biomedicals ha llicenciat un nou líquid de preservació d’òrgans a una empresa europea, el seu acord internacional més important, que suposarà més de sis milions d’euros d’ingressos. Devicare s’ha fixat en Colòmbia, on ha tancat un acord per introduir el dispositiu Lit-Control, i prepara el llançament al Regne Unit. També mira cap al nord d’Europa Mind the Byte, que ha signat un acord per compartir tecnologia amb l'empresa sueca Prosilico
AB-Biotics ha tancat un acord amb la farmacèutica iraniana Tasnin Pharma per començar a vendre aquest any a Iran cinc dels seus productes, i un acord de venda del seu producte AB-Fortis al grup israelià Frutarom.
No tot han estat bones notícies en aquest capítol: a finals de juliol es feia pública una repriorització de l’estratègia de portafoli de Roche que ha acabat amb l’acord de llicència que tenia amb Oryzon Genomics pel desenvolupament del fàrmac experimental ORY-1001. La companyia liderada per Carlos Buesa, però, ha donat bones notícies als seus inversors en presentar avenços en el seu fàrmac ORY-2001 per a malalties neurodegeneratives i concloure la fase preclínica de la seva tercera molècula, ORY-3001.
En l’apartat de fites científiques, AELIX Therapeutics ha inclòs el primer pacient en el seu assaig clínic per desenvolupar una vacuna terapèutica contra el VIH, mentre que AbilityPharma ha rebut autorització de la FDA per a un assaig clínic de fase II en pacients amb càncer d’endometri o càncer escamós de pulmó que du a terme amb la companyia focalitzada en Xina SciClone, i Archivel Farma ha presentat la seva vacuna terapèutica contra la tuberculosi.
Inversió: menys a més
Les empreses de la BioRegió han tornat a omplir les pàgines salmó dels diaris econòmics amb una llarga llista d’operacions de finançament que demostren l’ambició de les nostres companyies i la confiança dels inversors en el nostre ecosistema. Destaca Anaconda Biomed, que va aixecar 15 milions d’euros en una ronda liderada per Ysios Capital amb la participació de Banc Sabadell i inversors internacionals Entre les cotitzades, Oryzon Genomics va tancar una ampliació de capital de 18 milions d’euros que ha permès l’entrada de dos nous accionistes, els fons nord-americans Nexthera i Heights Capital.
Les grans operacions milionàries d’altres anys han cedit el pas en aquest 2017 a un gran nombre de rondes d’entre 1 i 5 milions d’euros. Operacions més modestes, però amb més companyies beneficiades. Recordem algunes d’elles: LinkCare, plataforma de medicina col·laborativa nascuda a l’Hospital Clínic, ha traslladat la seva seu a la Xina després de tancar un acord de 5 milions amb el fons Guangzhou Global Star Investment. Peptomyc, spin off de l'Institut Oncològic de la Vall d'Hebron, va tancar una ronda de 4,2 milions liderada pel recent creat Alta Life Sciences.
Devicare va tancar una ronda de tres milions d’euros procedents del holding EMESA, family offices i socis corporatius. La mateixa xifra va captar Top Doctors en una ronda amb Addventure, societat d’inversió amb seu a Moscou.
Mint Labs va obtenir 2,74 milions en una ronda liderada per una venture capital de Califòrnia. També Transmural Biotech va captar 2,7 milions d’euros de l’asseguradora Asisa i Transplant Biomedicals va rebre 2,5 milions d'euros en la ronda més important aconseguida per una companyia de dispositius mèdics no diagnòstics, liderada per Caixa Capital Risc i Kereon Partners.
La spinoff de l'Institut Català de Ciències Cardiovasculars GlyCardial Diagnostics va aconseguir 2,4 milions d'euros en la seva primera ronda, liderada per Caixa Capital Risc i HealthEquity. Inkemia va completar una ampliació de capital de 2,2 milions d’euros per reforçar les filials i crear una nova filial especialitzada en biologia sintètica. SOM Biotech va aixecar 2 milions d’euros en una ronda amb 18 inversors internacionals, per créixer a Estats Units i finançar un assaig clínic del seu fàrmac reposicionat per tractar la malaltia de Huntington
D’altra banda, el 2017 ha introduït novetats a l’escenari inversor de la BioRegió. Inveready ha creat un nou fons que invertirà en empreses que cotitzen al MAB i a l'Alternext francès; Inkemia ha creat un nou fons de 10 milions per startup i spinoff del sector, i fa poques setmanes naixia Genesis Ventures, un nou fons especialitzat en biomedicina. Les veteranes, per la seva banda, han continuat liderant operacions a casa nostra i fora: per exemple, Ysios Capital ha participat amb 6 milions d’euros en una ronda de 45 milions de l’empresa suïssa Xeltis, i prepara un tercer fons que podria arribar entre el 2018 i el 2019.
Operacions empresarials
El 2017 ha portat operacions corporatives que reforcen la posició de les companyies catalanes. Al gener transcendia la fusió de Mosaic Biomedicals amb la canadenca Northern Biologics.
Grifols ha adquirit el 49% d’Access Biologicals per 48 milions d’euros i el 44% de GigaGen per 30,8 milions d’euros, així com sis centres d’extracció de plasma a Estats Units en una operació valorada en 44 milions d’euros. També ha augmentat la seva participació a la companyia Kiro Grifols arribant a un 90% i ha invertit 16,5 milions en una nova planta al Brasil.
A casa nostra, Inkemia ha adquirit Otec Riera i el laboratori Micro-Bios per ampliar la seva gama de serveis, i Palex Medical ha adquirit el negoci de distribució de material hospitalari de Grup Taper, amb seu a Madrid. Per la seva banda, Apax ha adquirit Telemedicine Clinic (TMC), companyia catalana especialitzada en tecnologia mèdica.
D’altra banda, coincidint amb la inestabilitat política del darrer trimestre de l’any algunes companyies han anunciat el trasllat de la seva seu social i/o fiscal fora de Catalunya. Ha estat el cas d’Oryzon Genomics, Indukern, Inkemia, Pangaea Oncology, Laboratoris Ordesa o Stada.
Novetats a l’ecosistema
La carrera per acollir la nova seu de l’Agència Europea del Medicament ha mantingut Barcelona tot l’any als titulars internacionals, però el final no ha estat l’esperat. D’altra banda, la ciutat comtal és nova seu del Laboratori Europeu de Biologia Molecular (EMBL).
El món de la recerca compta amb una nova iniciativa europea que pretén obrir la investigació a la societat: es coneix com ORION, està coordinada pel Centre de Regulació Genòmica i implica nou socis, inclosa la Universitat Autònoma de Barcelona. Biocat s’hi ha sumat com a organització associada.
El Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) ha incorporat enguany un nou centre a la seva estructura, l’Institut de Bioenginyeria de Barcelona (IBEC), i nou director general de l’entitat, Gabriel M. Silberman, en substitució de Miquel A. Pericàs. Un altre nom propi: Albert Barberà, ex director de Biocat, va ser nomenat a l’estiu nou director general de Recerca i Innovació en Salut.
En el capítol de notícies negatives, centenars d’institucions del sector, incloent-hi universitats i centres de recerca, han vist intervingudes les seves finances.
En l’àmbit empresarial, l’ecosistema de la BioRegió continua la carrera “startupera” amb la creació de nombroses startup innovadores. Pots conèixer l’experiència d’alguns d’aquests nous emprenedors a la secció Start-up Generation del web de Biocat.
Fires, missions i esdeveniments
Barcelona va acaparar la passada primavera totes les mirades del sector en tornar a acollir la fira BIO-Europe Spring, en una edició que va batre rècord de participació catalana amb prop de 200 delegats de més de 100 empreses i entitats de la BioRegió. En el marc del Mobile World Congress, Otsuka i Biocat van organitzar l’Imagine Express 2017, programa destinat a impulsar aplicacions en el sector mòbil durant un viatge de quatre dies en tren des de Barcelona a París i Londres.
Barcelona ha tornat a acollir enguany Health 2.0 Europe, un dels congressos de referència a Europa en salut digital, i Healthio, que va reunir els últims avenços en el sector de la indústria de la salut. Al juny, 30 empreses catalanes, coordinades per Biocat, van assistir a la fira BIO International Convention 2017. També Biocat ha estat darrera de les missions que han enviat empreses catalanes a la Xina i al Japó (amb motiu de Bio Japan), i de les missions inverses que han portat fins a la BioRegió empreses procedents d’Austràlia, Xina i Japó buscant socis catalans.
Biocat també va acompanyar les empreses i entitats de la BioRegió als Nordic Life Sciences Days i Bio Europe Berlin, on es van organitzar diferents sessions. D’altra banda, Biocat va coordinar 14 experts catalans a la missió científica a l’OncoEmergence Forum Montpellier, amb l’objectiu de formar consorcis per al finançament europeu.
Hospitals al dia
Els hospitals de la BioRegió han continuat enguany modernitzant-se amb noves instal·lacions i tecnologies. Vall d’Hebron ha anunciat una profunda transformació del seu recinte, ha estrenat noves unitats de Teràpia de Medicina Nuclear i de Trombosi Venosa i ha llençat una campanya de captació de fons per crear un nou Centre de Neonatologia Avançada. A més, l’hospital incorporarà al 2018 una nova tècnica basada en la impressió de pell en 3D i ha desenvolupat un nou mètode clínic que permet realitzar diagnòstics menys invasius del càncer d'endometri.
Sant Joan de Déu, coincidint amb el seu 150è aniversari, ha estrenat un centre innovador per al diagnòstic i la recerca de les malalties minoritàries, i porta recaptats més de 14 milions per crear a Barcelona el centre de càncer infantil més gran d’Europa. El projecte ARI, impulsat per Ari Benedé en col·laboració amb l’Hospital Clínic, ha recaptat més d’1 milió d’euros per posar en marxa el tractament CART contra la leucèmia.
L'Hospital del Mar de Barcelona ha creat una unitat contra el càncer cutani per tal de reforçar el tractament i l'atenció dels pacients més greus, i s’ha convertit en el primer hospital públic d’Espanya que incorpora una nova tecnologia que permet a les dones controlar la pressió sobre la mama durant les mamografies. En cardiologia, l'Hospital Josep Trueta de Girona s’ha convertit en el primer hospital de Catalunya i el tercer de l'Estat que implanta una vàlvula cardíaca de nova generació.
L’Hospital Universitari de Bellvitge ha creat un Grup de Treball de Malalties Minoritàries, l’Hospital de Sant Pau ha estrenat un nou espai a urgències per als pacients més fràgils i l'hospital Germans Trias de Badalona ha començat una prova pilot de telemedicina per a pacients amb pròtesi de genoll i de maluc.
A més, fa pocs dies es va saber que Barcelona acollirà el 2020 el Congrés Mundial d’Hospitals.