Vés al contingut

REDACCIÓ

Un total de 18 entitats —centres, hospitals i empreses catalanes— que fan recerca en nanotecnologia aplicada a la salut i a la biotecnologia a Catalunya han creat l’aliança BioNanoMed Catalunya. Aquesta és la primera plataforma catalana de bionanomedicina que neix per crear sinergies i afavorir noves oportunitats de recerca i de negoci en aquest sector i incrementar la visibilitat internacional del treball de les entitats que la integren.
 
La nanobiomedicina, una de les fortaleses de la recerca a Catalunya, ja ha estat pionera a l’Estat espanyol en crear centres focalitzats en la integració multidisciplinària de nano i biotecnologia, i que actualment són referents internacionals, com l’Institut Català de Nanotecnologia (ICN), l’Institut de BioEnginyeria de Catalunya (IBEC), el Centre d’Investigació en Nanociència i Nanotecnologia (CIN2) o el Centre d’Investigacions en Bioquímica i Biologia Molecular (CIBBIM) del Vall d'Hebron Institut de Recerca. Actualment, hi ha 37 grups de recerca registrats en diferents centres i universitats catalanes. I, segons dades recollides per la Biblioteca Nacional de Medicina dels Estats Units  pertanyent als National Institutes of Health (NIH), Barcelona és la segona ciutat del món d’origen de publicacions científiques sobre nanomedicina, després de Boston.

Montserrat Vendrell: "A través d'aquesta xarxa hem d’explotar el màxim el nostre potencial de recerca per ser més competitius al mercat"

A Catalunya hi ha un nombre creixent d’empreses biotecnològiques i químico-farmacèutiques que fan recerca o usen la nanotecnologia en els seus processos. Segons explica la Dra. Montserrat Vendrell, directora general de Biocat, “amb l’impuls d’aquesta xarxa volem posar en contacte les diverses empreses i institucions que treballen a casa nostra en bionanomedicina per afavorir la creació de consorcis públic-privats que puguin dur a terme projectes més ambiciosos i generar noves oportunitats, tant d’atracció de finançament com de desenvolupament de nous productes per millorar la vida de les persones. Es tracta d’explotar el màxim el nostre potencial de recerca per ser més competitius al mercat”.

Josep Samitier: "Els propers 10 anys són fonamentals per transformar els resultats de la recerca en bionanomedicina en sistemes de diagnòstic i teràpia més eficaços"

Pel Dr. Josep Samitier, director associat de l’IBEC, “els propers 10 anys són fonamentals per aconseguir transformar els resultats de la recerca en bionanomedicina en  sistemes de diagnòstic i teràpia més eficaços, noves eines per a la millora del medi ambient o sistemes de producció industrial en el sector biotecnològic més eficients. Tenim un gran repte i alhora una gran oportunitat que depèn en gran mesura de la capacitat de coordinar estratègies i establir vincles de cooperació. Catalunya és un clúster en bionanomedicina reconegut internacionalment. Hem d’aprofitar aquestes capacitats”.

L’aliança BioNanoMed Catalunya està impulsada per Biocat i l’IBEC i hi participen les següents empreses i entitats de recerca: http://www.bionanomedcat.org/membres.html

La projecció de la nanobiomedicina

L’aliança BioNanoMed Catalunya vol esdevenir una plataforma de visibilitat de la recerca en nanobiomedicina a Catalunya i impulsar la recerca, la innovació i la transferència tecnològica en aquest àmbit. Per aconseguir-ho, la xarxa vol fer aportacions sobre les prioritats d’internacionalització o les mesures per millorar l’eficàcia del sistema.  Alhora vol ser una eina útil per defensar els interessos comuns dels integrants de la xarxa davant de les administracions locals, nacionals i internacionals, per tal d’aconseguir que la bionanomedicina tingui el pes que li pertoca en els programes de treball i en els instruments de finançament.

L’aliança BioNaboMed Catalunya és una xarxa informal que va donar les seves primeres passes a finals de 2010 (amb la participació al Fòrum Biocat). La seva presentació pública s’ha fet coincidir amb la publicació del seu web, que aspira a convertir-se en el portal de referència de la bionanomedicina catalana amb informació qualitativa de les entitats i empreses actives en aquest àmbit, documents, notícies i convocatòries nacionals i internacionals.

Les primeres activitats públiques de la xarxa seran la presentació l’EuroNanoForum (del 30 de maig a 1 de juny a Budapest, Hongria) i la presència a la convenció BIO de Washington (del 27 a 30 juny a Washington, EUA).

En el full de ruta de l’aliança està previst que en els propers mesos es faci un treball de catalogació exhaustiva de les entitats que treballen en nanomedicina a Catalunya i de les seves especialitats, que ha de servir per afavorir les oportunitats de  partenariat i la identificació de complementarietats entre entitats.

A mig i llarg termini la xarxa vol:

  •  Identificar i posar en marxa de projectes de col·laboració en recerca i en el desenvolupament de nous productes.
  • Organitzar actes públics (conferències, taules rodones, workshops...) per posar en comú els treballs duts a terme i millorar-ne el seu desenvolupament i aplicacions.
  • Detectar les necessitats formatives i propostes de tracks educatius i/o màsters complementaris.
  • Establir polítiques d’intercanvis d’investigadors centres i grups de recerca  amb les empreses del sector.
  • Establir estades de pràctiques dels postdoctorants en empreses i promoure els intercanvis internacionals.
  • Definir un pla estratègic que obri noves oportunitats de negoci basades en necessitats clíniques.
  • Establir prioritats de internacionalització sent present en fòrums internacionals del sector.

 

Article d'opinió relacionat: Nanomedicina: punt de trobada de la nanotecnologia, la biotecnologia i les ciències de la salut (Dr. Josep Samitier)

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.