Vés al contingut

REDACCIÓ

Les malalties cardiovasculars i els infarts causen 17,5 milions de morts l’any a tot el món, segons dades de la Federació Mundial del Cor, tantes com el resultat de sumar les provocades per la SIDA, la tuberculosi, la malària, la diabetis, el càncer i les patologies respiratòries cròniques. Aproximadament dos milions d’aquestes morts es produeixen als països de la Unió Europea.

Espanya és, amb França, Suïssa i Itàlia, un dels països amb menor risc de mortalitat per aquest tipus de malalties, però malgrat això representen la principal causa de mort. Els homes són el grup de població més afectada. Comunitats com Extremadura i Andalusia se situen al capdamunt del rànquing amb més risc, mentre que la Comunitat Valenciana, Balears i Canàries s’hi acosten poc a poc.

Les tècniques d’anàlisi computacionals poden millorar considerablement aquesta situació.  El grup de recerca del Center for Computational Imaging & Simulation Technologies in Biomedicine (CISTIB) de la Universitat Pompeu Fabra està treballant en el projecte VALOR CardioSuite per convertir un prototipus desenvolupat sobre la plataforma GIMIAS (Graphical Interface for Medical Image Analysis and Simulation), en l’àrea d’anàlisis d’imatges multimodals del cor, en un producte comercial que proveeixi als professionals sanitaris i mèdics d’una innovadora eina de suport en la decisió clínica en els casos de disfunció cardíaca. Aquest nou producte serà capaç de:

  • Proveir nous índexs de diagnòstics de malalties cardíaques.
  • Millorar els índexs que són utilitzats per a la selecció de pacients que poden respondre favorablement a una teràpia.
  • Reduir el risc dels pacients que se sotmeten a teràpies cardiovasculars.
  • Reduir el cost que representen per a la sanitat pública.

Actualment, els softwares comercials que hi ha al mercat i que utilitzen els centres sanitaris són d’una sola modalitat. CardioSuite tindrà la capacitat d’integrar informació desde diferents modalitats, proporcionant una imatge completa del cor.

 

 

El CISTIB ha rebut una subvenció de 76 mil euros –a través dels projectes de valorització tecnològica VALORTEC d’ACC1Ó–  per al desenvolupament d’aquest projecte, on també hi participen el Grup Hospitalari Quirón i l’empresa especialitzada en transferència de tecnologia, Innocat.

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.