Vés al contingut

Al llarg d’una setmana, les sis representants dels clústers ucraïnesos han conegut de primera mà les principals entitats i agents que formen la BioRegió de Catalunya. La delegació -formada únicament per dones a causa de la guerra - també ha participat activament en diverses activitats d’innovació en salut organitzades en el marc de la primera edició de la Barcelona Health Innovation Week, impulsada per Biocat. 

A continuació, repassem cronològicament les activitats d’una agenda plena i enriquidora, que Biocat va preparar com a immersió “deep dive” perquè la delegació conegués l'ecosistema de les ciències de la vida i la salut de Catalunya. Membres de l’entitat, principalment el director general de l’entitat, Robert Fabregat, i l’equip del Departament de Política Científica i Internacionalització encapçalat per Montserrat Daban, directora del mateix, les van acompanyar.
 

Dilluns 13 de febrer:

La delegació ucraïnesa va assistir a la presentació oficial de l’Informe de la BioRegió de Catalunya 2022, organitzat a Barcelona, i on hi van assistir més de 600 persones del sector. El document recull els principals indicadors en innovació en salut i dades macroeconòmiques del sector de les ciències de la vida i la salut a Catalunya, a més de les xifres d'inversió, que van tornar a batre rècord en startups en arribar als 445 milions d’euros per primera vegada en la història.

Durant la presentació oficial de l’Informe, a banda de la participació del President de la Generalitat de Catalunya, es van exposar els principals reptes sectorials als quals s'enfronta l'ecosistema i es van organitzar cinc taules rodones amb diferents experts del sector: una primera sobre infraestructures i iniciatives científiques per a impulsar la BioRegió, una altra sobre els circuits i instruments per a promoure i agilitzar l'adopció de la innovació al sistema de salut, una tercera sobre l'Espai Europeu de Dades Sanitàries i, la darrera, sobre el Hub de Teràpies Avançades. 

També hi va haver espai per parlar sobre els reptes del sector en un marc internacional. Les sessions de la tarda, sota el títol ‘European clusters dialogues for transformation’ van reunir a més d’un centenar de persones expertes del sector per debatre sobre els reptes d’Europa per ser més resilient, sostenible, circular i regenerativa en diferents sessions i panells d’experts. Molts d’ells representants per la Comissió Europea, de CataloniaBio&HealthTech, el Consell Europeu de BioRegions, i els líders dels clústers europeus socis de Biocat en els projectes europeus que lidera o on participa. 
 


La delegació ucraïnesa amb el conseller de salut de Catalunya, Manel Balcells i Díaz, Montserrat Daban (Biocat) i representants de la Ukrainian Cluster Alliance: Olga Trofymova, Anna Kyrychenko, Tetiana Vorontsova, Natalia Dziuba i Victoria Danno, junt amb el president de l’Aliança Europea de Clústers, Antonio Novo, durant la presentació de l’Informe de la BioRegió de Catalunya 2022
 

Dimarts 14 de febrer:

Biocat va impulsar una quàdruple agenda paral·lela, per a les visitants ucraïneses, els socis de BRIGHT (Estònia, Suècia i França) en visita d’estudis, els socis de BIOMAN4R2 en reunió de projecte i socis del projecte INNAXE procedents de Bulgària interessats en preparar una propera visita ministerial del seu país a la BioRegió.

Així, la segona jornada va començar amb una sessió a Barcelona Health Hub amb startups de salut com Ersilia o Mediktor entre d’altres. La visita va acabar amb una presentació per part del CEO de BHH, Luis Badrinas i una ruta per les seves instal·lacions situades al Recinte Modernista de Sant Pau.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

La següent visita al Centre Tecnològic de Catalunya Eurecat va permetre conèixer l’estratègia del Digital Innovation Hub de Catalunya (DIH4CAT) de la mà de Felip Miralles, director del Centre. En aquesta sortida, s'hi van sumar altres socis dels projectes europeus BRIGHT i INNAXE, així com d’altres socis internacionals. 

 

La jornada del dia 14 va finalitzar amb una sessió de co-creació organitzada per Biocat i conduïda per Kitimisik on, sota el nom “Fall In Love with Innovation”, es van analitzar els reptes en resiliència, talent, sostenibilitat i impacte social que han d’impulsar les solucions per als ecosistemes de salut en els propers anys.
 



 

Dimecres 15 de febrer:

L'intercanvi, organitzat per Biocat en el marc del projecte europeu BRIGHT, va portar les representants ucraïneses i els socis de Biocat procedents d'Estònia i Suècia dels projectes europeus, al Departament de Recerca i Universitats, on Xavier Aldeguer, director general de Coneixement, Transferència i Territori i Aïda Díaz, directora del Programa Internacional del Departament van explicar l'estratègia RIS3CAT 2030.
 


 

A continuació, la delegació va visitar l’associació que impulsa l’ecosistema digital i tecnològic de la capital catalana TechBarcelona, on el seu director general, Miquel Martí, va explicar l'estratègia que inspira el Pier01 i el nou Pier07 de salut, inaugurat a finals d’aquest mes.
 


 

També es van desplaçar a ACCIÓAgència de Competitivitat de l’Empresa- , on Alberto Pezzi, senior manager de Clusters i Emma Vendrell, cap de projectes internacionals, van explicar la política de clústers de Catalunya, proveint de connexions i xarxa de contactes a la delegació ucraïnesa per contribuir a la futura reconstrucció del seu país.
 

/sites/default/files/files.migrate/accio.jpeg
 

La següent visita va ser al Departament de Salut, on la Dra. Carme Bertran, secretària d’Atenció Sanitaria i Participació i el Dr. Josep A. Pujante, director de Relacions Internacionals i Cooperació Sanitària van explicar com s’acull els ciutadans i ciutadanes d'Ucraïna a Catalunya i com s'envia material mèdic al país. Finalment, van explorar de quina manera el nostre sistema pot ajudar en models i coneixement a la futura reconstrucció del sistema de salut ucraïnès.
 


 

Per finalitzar la jornada, la delegació va visitar Barcelona Activa, l’agència de desenvolupament econòmic de Barcelona, on Cristina Gil, directora de projectes internacionals i Cinta Arasa, projectes internacionals i fons europeus, van explicar els diferents programes gratuïts de suport a l'emprenedoria -i en particular a la femenina- que proporciona l'entitat. En aquesta trobada també van participar socis de Biocat del projecte INNAXE.
 



 

Dijous 16 de febrer:

El darrer dia de la delegació d'Ucraïna a Barcelona va començar amb una visita a StartUB!, l'eina que coordina l'emprenedoria a la comunitat de la Universitat de Barcelona. Lizbeth Arroyo, project manager de la iniciativa i els professors Xavier Testar, delegat del Rector per a la Innovació i la Transferència i Mercè Segarra, vicerectora d'Emprenedoria, Innovació i Transferència van rebre a les participants.
 


 

A continuació, es va realitzar una visita a CataloniaBio&HealthTech, on van ser rebudes per Javier Selva, director general de l’entitat. La visita va servir per analitzar oportunitats de futur en el període en què els hospitals i proveïdors de salut del país puguin ser reconstruïts i reprendre activitats. La delegació també va visitar la seu de Biocat on van poder conversar amb l'equip que ha fet possible l'intercanvi i amb qui estan projectant noves actuacions de suport i col·laboració.


  
 

 

A Fenin Catalunya - Federació Espanyola d’Empreses de Tecnologia Sanitaria - van ser rebudes per Pilar Navarro, directora de projectes de la Federació, que va explicar en clau de l'Estat espanyol el sector de les tecnologies sanitàries. Juntament amb els partners de Bulgària que formen part del consorci INNAXE, la delegació ucraïnesa va identificar àrees d'interès en atenció humanitària i reparació dels hospitals del país sacsejat per la guerra.
 


 

La reunió amb Núria Vergés, directora general de Cures, Organització del Temps i Equitats en els Treballs de la Secretaria de Feminismes va posar de relleu el paper de lideratge de les dones en moments de crisis com la guerra d’Ucraïna. La directora va escoltar atentament les dures històries personals i professionals de les delegades ucraïneses, alhora que va explicar l'estratègia de Govern feminista i tot el suport interdepartamental que s'ha estat duent a terme durant els darrers mesos per ajudar a la població refugiada ucraïnesa.
 


 

La delegació va posar punt i final al seu recorregut per la BioRegió de Catalunya amb la celebració del cinquè aniversari del programa d’acceleració de Biocat CRAASH Barcelona, on van poder fer networking amb empreses i entitats del sector, amb bones oportunitats de col·laboració ja identificades. 

Les representants dels clústers de salut ucraïnesos van marxar cap a les seves ciutats. Algunes ocupades, d’altres bombardejades per Rússia, però amb la voluntat de seguir treballant online i amb els recursos incerts per a la reconstrucció de les seves estructures i societat. Tot i el retrobament amb la incertesa, saben que després de la seva visita, poden comptar amb el suport i la col·laboració que han pogut explorar a Catalunya, ara i de cara al futur.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.