Esteu aquí

Xifres i dades clau de la BioRegió

La BioRegió de Catalunya -l'ecosistema català de les ciències de la vida i de la salut- està integrada per més de 1.000 empreses i 89 entitats de recerca. Genera 31.087 M€ cada any i representa el 7,2 % del producte interior brut (PIB) i el 7% de l’ocupació a Catalunya, amb més de 223.000 treballadors. En termes de PIB i població, Catalunya es pot comparar amb països de la Unió Europea com Suècia, Bèlgica, Dinamarca, Austria o Irlanda, i alguns dels seus indicadors de recerca de la BioRegió fins i tot superen els d’aquests països. En els darrers cinc anys, la xifra d’inversors internacionals presents a la BioRegió de Catalunya s’ha multiplicat per 10, i Financial Times la considera una de les millors regions europees per invertir-hi el 2020 i 2021.

Xifres i dades clau de la BioRegió

Un sector estratègic per a Catalunya

 • La BioRegió de Catalunya -l'ecosistema català de les ciències de la vida i de la salut- genera 31.087 M€ cada any i representa el 7,2 % del producte interior brut (PIB) català. En conjunt, més de 223.000 persones treballen en aquest sector, al voltant d’un 7% de les persones ocupades a Catalunya.
 • La BioRegió de Catalunya compta amb més de 1.000 empreses i 89 entitats de recerca.
 • Catalunya és la comunitat autònoma espanyola capdavantera en despesa interna en activitats d’R+D en biotecnologia, amb 454,7 M€ l’any 2015 (un 29,5 % del total de l'Estat, més alt que el seu percentatge del PIB, que és del 20 %).

 

Una indústria dinàmica

 • La BioRegió de Catalunya compta amb 1.060 empreses de ciències de la vida i de la salut, i de mitjana cada setmana se’n crea una de nova.
 • El 2016, la facturació de les empreses de la BioRegió va arribar als 17.802 M€, amb un creixement mitjà anual del 2,4 % entre els anys 2000 i 2016.
 • De les 1.060 empreses de la BioRegió de Catalunya, el grup més ampli està format per les 280 empreses del sector biotecnològic, 50 de les quals estan orientades a la producció de noves teràpies i eines de diagnòstic, 125 ofereixen serveis d’R+D i 105 treballen en aplicacions en altres camps (com la veterinària, la biotecnologia industrial, l’alimentació, l’agricultura o el medi ambient). A més, la BioRegió compta amb 176 empreses de tecnologies mèdiques (108 com a activitat principal i 68 com a proveïdors i distribuïdors especialitzats), 125 empreses del sector farmacèutic (64 farmacèutiques i 61 proveïdors i distribuïdors especialitzats), i 128 companyies de productes o serveis healthtech.
 • Catalunya és l’origen i seu de grans companyies com Almirall, Esteve, Ferrer, Grífols, Bioibèrica, Lacer, Reig Jofré o Uriach. A Catalunya tenen presència també alguns líders mundials del sector com Amgen, Novartis, Sanofi, Roche, Bayer, B.Braun, Boehringer Ingelheim, Chiesi, Hartmann, Lundbeck o Menarini.
 • El 91 % de les empreses són pimes. Les microempreses de menys de 10 treballadors representen la meitat de les companyies (49,8%).
 • Quant a la localització, destaca la forta concentració d’empreses a la província de Barcelona, amb un 93,8 % del total. En aquest sentit, la ciutat de Barcelona agrupa més de la meitat de les companyies, en concret un 51,9 %.

 

Destinació d’inversió internacional

 • Des del 2008, al començament de la crisi, la inversió a Catalunya en empreses de les ciències de la vida i de la salut s’ha multiplicat per 12. Només en el període 2015-2018 es van realitzar més de 300 operacions d’inversió a les startups del sector que van aixecar gairebé 450 milions d’euros.
 • L'ecosistema d’inversions a la BioRegió de Catalunya és cada cop més sòlid. A més d’inversors locals especialitzats que operen a Catalunya com ara Ysios Capital, Caixa Capital Risc, Asabys Partners, HealthEquity, InVivo, Inveready, Alta Partners o Nina Capital, la BioRegió de Catalunya ha constatat un creixement espectacular d’inversors internacionals que aposten per empreses dels àmbits de les ciències de la vida i de la salut. En 10 anys, el nombre d’inversors estrangers presents en aquestes companyies ha passat de 0 a 50: només en els darrers cinc anys, la xifra s’ha multiplicat per 10. La majoria són nord-americans. El 72% del venture capital captat al 2018 per les startups catalanes del sector s’ha vehiculat en rondes amb participació internacional.
 • Per tercer cop consecutiu, Financial Times ha reconegut Catalunya com la millor regió per a invertir al sud d’Europa per al període 2020-2021. 

 

Fer arribar la ciència d’alt nivell als pacients

 • Actualment hi ha 18 fàrmacs d’startups catalanes en desenvolupament, un augment significatiu respecte de les 7 que hi havia al pipeline el 2013. Les empreses de la BioRegió tenen tres molècules en Fase II/III.
 • Com a conseqüència de l'evolució del sector, en termes d’impacte social, Biocat estima que un mínim de 10 productes i tecnologies avançats desenvolupats a la BioRegió de Catalunya arribaran als pacients el 2025.

 

Referent internacional en excel·lència científica

 • La BioRegió compta amb 89 entitats i infraestructures de recerca40 centres de recerca (32 dels quals són CERCA), 18 hospitals universitaris, 12 universitats que ofereixen estudis de ciències de la vida; 3 grans infraestructures científiques (el Sincrotó ALBA, el Barcelona Supercomputing Center i el Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica); 2 centres tecnològics i 14 parcs científics i tecnològics amb activitats en ciències de la vida.
 • Una de cada cinc empreses creades des del 2005 són spinoffs sorgides de les entitats de recerca.
 • Hi ha prop de 800 grups de recerca que treballen en biociències i matèries afins i donen feina a unes 13.000 persones, incloent-hi més de 6.500 investigadors.
 • De les 12 universitats catalanes que imparteixen estudis en ciències de la vida i de la salut, 3 (la UAB, la UPF i la UB) es troben entre les 250 millors del món (rànquing Times Higher Education, 2019). 
 • Catalunya genera l’1,2% de les publicacions científiques mundials en biomedicina, (el 3,51% d’Europa (EU dels 28), i el 34,1% del total de l’Estat espanyol), i es situa al top 15 de l’Espai Europeu de Recerca (ERA) en nombre absolut de publicacions a Nature i Science.
 • Les empreses i entitats de recerca de Catalunya també són líders en atracció de fons H2020. Tot i representar només un 1,2 % de la població de l’Espai Europeu de Recerca (ERA), Catalunya ja ha atret el 4,6 % dels fons H2020 dins del programa FET Flagship.
 • En termes de PIB i població, Catalunya es pot comparar amb països de la Unió Europea com Suècia, Bèlgica, Dinamarca, Austria o Irlanda. Alguns dels indicadors d’èxit de la recerca de la BioRegió fins i tot superen els d’aquests països. Capta el 3,2% dels ajuts atorgats per l’European Research Council (ERC), dels quals prop de la meitat (47%) corresponen a ciències de la vida. 
 • Des del 2001, ICREA (la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats) ha estat contractant científics i acadèmics d’alt nivell per competir amb altres sistemes de recerca. Actualment hi ha 254 investigadors ICREA de 26 països diferents, i el 29 % treballa en l’àmbit de les ciències de la vida. El 2017, els investigadors ICREA van atraure 90 M€ en fons competitius, 40 % dels quals en ciències de la vida. Des de l’inici del programa, els investigadors ICREA han creat 24 spinoffs (5 el 2017) que han captat 90 M€. La majoria d’spinoffs d’ICREA (20) són del sector de les ciències de la vida. 
 • El sistema hospitalari català aplega 103 hospitals (incloent-hi 18 hospitals universitaris) i 199 establiments sociosanitaris. El conjunt dels centres ocupen prop de 93.000 treballadors. El prestigi científic d’aquests hospitals, juntament amb una oferta d’allotjament de qualitat, fan de Catalunya un destí a l’alça per a l’anomenat turisme mèdic. El sector sanitari català participa en un de cada quatre papers publicats.

 

Àrees d’excel·lència

 • Catalunya ofereix capacitats úniques en genòmica i biologia estructural i destaca en àrees com la química mèdica, la nanomedicina, les ciències òmiques, la bioinformàtica i el big data. Destaquen les capacitats en recerca oncològica, que abasten tota la cadena de valor, des de la recerca bàsica a través d’empreses altament especialitzades fins als hospitals que juguen un paper important en la investigació clínica i traslacional.
 • El sistema de salut de Catalunya i l’excel·lència dels seus hospitals té un reconegut prestigi internacional en camps com l’oncologia, la cirurgia toràcica i cardíaca, els trasplantaments renals o la cirurgia oftalmològica.
 • Les principals àrees terapèutiques de les empreses biotec i farma catalanes són: càncer (orientada moltes vegades amb malalties rares) i neoplàsies, dermatologia, malalties infeccioses, del sistema nerviós, del sistema respiratori, digestiu i genitourinari.
 • Pel que fa a les tecnologies mèdiques, les àrees d’activitat principals són els dispositius electromecànics, dispositius d'un sol ús, dispositius dentals i producció d’instruments reutilitzables. Entre les empreses healthtech destaquen les dedicades a aplicacions mòbils de fitness i salut, telemedicina i història clínica electrònica.
 • La qualitat, la seguretat, el reclutament ràpid de pacients i uns costos molt inferiors al d’altres regions d’Europa, Regne Unit i Estats Units fan de la BioRegió de Catalunya una destinació destacada per als assajos clínics. Els principals instituts de recerca sanitària catalans sumen més de 6.000 participacions actives en prop de 4.000 assajos clínics: només l’any 2017 es van iniciar a Catalunya més de 1.000 participacions en assajos. Si es compara aquesta xifra internacionalment, Catalunya es situaria 16a en el rànquing per nombre de participacions en assajos, i la 7a a nivell europeu. Amb aquestes dades, Catalunya se situaria en segona posició al món en nombre d’assajos per milió d’habitants, només per darrere de Dinamarca i superant països com Països Baixos o Suïssa. L’11% dels assajos que es fan a Catalunya són en Fase I, el 26% en Fase II, un 40,3% en Fase III i un 17,4% en Fase IV. 

Presentació de la BioRegió

Et presentem les xifres i dades clau en un format visual amb infografies i gràfics. 

> Visita