Vés al contingut
MHP Pere aragones
M. Hble. Sr. Pere Aragonès i GarciaPresident de la Generalitat de Catalunya i president del Patronat de Biocat

Per la innovació en salut, sempre endavant.

La Catalunya dels vuit milions és un país en plena transformació. Un país que camina cap a Una economia més digitalitzada, sostenible i innovadora, amb l'ecosistema de recerca com a actor estratègic. l, aquí, comptem amb uns fonaments sòlids que ens donen tota la confiança per mirar el futur amb optimisme.

Segons el darrer rànquing d'innovació europeu elaborat per la Comissió Europea, Catalunya és un dels únics deu territoris europeus forts en innovació que es comporten per sobre de les capacitats de l'estat en què s'emmarquen. Catalunya, amb un acompliment entre el 100 i el 125% superior a la mitjana de la UE en innovació, ha escalat en els dos darrers anys fins a 27 posicions, una dimensió de canvi que només trobem en el 2% de casos. l això, en bona part, és gràcies a l'increment de l'impuls empresarial i al potencial de l'ecosistema que s'ha generat a Catalunya amb la transferència de coneixement, projectes innovadors, la inversió en RH i l'acompanyament de les institucions, com la Generalitat de Catalunya.

Sense cap mena de dubte, la innovació en ciències de la salut juga un paper fonamental en aquest ascens sense precedents. En aquest sentit, l'informe de la BioRegió 2022 ja apuntava que el sector de la salut és la segona indústria innovadora en facturació a Catalunya, darrere les TIC, i que som líders d'aquest sector en exportacions a escala estatal. I durant aquest any n'hem vist exemples molt significatius. Estem parlant de projectes de gran envergadura, com l'obertura del nou centre europeu de recerca i desenvolupament de la biofarmacèutica Alexion Pharmaceuticals, propietat d'AstraZeneca —que ja anticipava l'aposta de la gran farmacèutica britànica per Catalunya, ampliada a inicis de 2023—, o la inversió rellevant de Novartis per portar a Catalunya un dels grans hubs d'antibiòtics de la farmacèutica a Europa.

Si hem arribat a aquesta capacitat d'atracció és, també, perquè des del Govern de la Generalitat tenim clar que aquest és un sector estratègic per al futur de Catalunya i hem impulsat canvis per continuar enfortint tot l'ecosistema. En l'àmbit legislatiu, hem aprovat amb un suport amplissim la Llei de la ciència de Catalunya, que ens permet disposar d'un nou marc normatiu per afavorir la recerca i la transferència de coneixement. Des de l'àmbit empresarial, estem desenvolupant el Pacte Nacional per la Indústria, que promou la reindustrialització del pais amb noves inversions més innovadores i sostenibles. Disposem d'importants campus de salut, com l'Hospital Vall d'Hebron o el Clínic, situats entre els millors hospitals del món amb l'etiqueta "smart", i que incorporen les tecnologies més disruptives per a una transformació assistencial basada en la digitalització i la sostenibilitat. I, en darrer terme, estem impulsant grans infraestructures necessàries per a l'àmbit de la recerca i al servei, també, de les empreses, com la Ciutadella del Coneixement, el Centre de Teràpies Avançades i Emergents, el Mare Nostrum 5 o l'Alba Il, que incrementen en espais i talent l'oferta del pais.

Per acabar, vull posar en relleu el paper indispensable de Biocat en tot el que he dit fins ara. Biocat és, des del primer dia, un motor de transformació, un punt de referència per a tot el sector d'innovació en ciències de la salut. Per això, vull agrair a tots els organismes, empreses i persones que formen part de Biocat tota la feina diària per sumar esforços, obrir camins i alinear objectius de manera transversal i integradora, amb la manera de treballar que ens defineix com a país. Us encoratjo a continuar amb la tasca de lideratge i transformació que dueu a terme per oferir més oportunitats de benestar i prosperitat per a tota la ciutadania.

Tenim tots els ingredients per sentir-nos orgullosos d'on som i per projectar-nos cap al futur amb tota la força. Creguem-nos-ho, perquè treballant conjuntament som imparables.

robert fabregat i fuentes.png
Robert Fabregat i FuentesDirector Generaldirecciogeneral@biocat.cat

L’any 2022, xifra rècord d’inversió i consolidació de Biocat com agent estratègic de l’ecosistema

Si l’any 2021 va ser un any de transició per Biocat, no hi ha dubte que el 2022 ha estat l’any de la reafirmació de l’entitat com agent dinamitzador i promotor de la innovació de la BioRegió, un ecosistema que any rere any esdevé més madur i consolidat. Les xifres en inversió, entre molts altres indicadors analitzats, com els múltiples projectes estratègics i transformadors en curs així ho avalen.

El nostre ecosistema segueix escalant de forma progressiva. Malgrat la complexitat social, geopolítica i econòmica viscuda l’any 2022 a nivell global, que es va traduir en una davallada generalitzada de les inversions, les xifres al sector de les ciències de la vida i la salut de Catalunya presentades a l’Informe de la BioRegió 2022 han fet palès un clar creixement, superant totes les expectatives i batent rècords històrics d’inversió amb prop de 450 milions Euros. No podem deixar de destacar la primera mega ronda de la història de la BioRegió amb Impress com a protagonista, en la que es van captar 122 milions d’euros, així com les operacions amb SpliceBio i Mynorix, que han superat els 50 milions d’euros cadascuna. Aquestes encoratjadores xifres que van doblar totes les dels anys anteriors, denoten la capacitat i potencialitat que tenim com a BioRegió. De cara als propers anys, hem de ser prudents a l’hora de veure quina és l’evolució local/global del sector.

D’altra banda, pel que fa a l’impuls de projectes estratègics d’alt impacte, Catalunya s’està posicionant a l’avantguarda de la innovació en teràpies avançades i medicina personalitzada. En aquest sentit, tal i com van anunciar el MHP, Sr. Pere Aragonès i Garcia i l’Hble. Conseller Manel Balcells i Díaz al novembre passat, s’impulsa la creació del Hub de Teràpies Avançades, un projecte coordinat institucionalment per Biocat que vol posicionar la BioRegió com referent europeu en el desenvolupament clínic de teràpies avançades (cel·lulars, gèniques i de teixits) i que comptarà com a infrastructura clau el futur Centre de Teràpies Avançades de Catalunya.

Com a gran repte de país, Biocat va rebre també l’encàrrec de constituir i coordinar la subcomissió d’Adopció de la Innovació al Sistema de Salut, amb la missió d’arribar a un consens que defineix les rutes preferents d’aproximació de noves innovacions (tecnologies, teràpies i processos) al sistema de salut, facilitant-ne l’accés als centres sanitaris i, per tant, agilitzant l’arribada de noves solucions per millorar la salut i el benestar de les persones. Al llarg de 2023 es presentaran les conclusions d’aquesta Subcomissió i s’iniciarà el desplegament del pla de treball, amb les corresponents accions a dur a terme pels diferents actors implicats en la definició i execució d’aquests fast-tracks. L’objectiu és accelerar i maximitzar l’impacte en el Sistema de Salut, al mateix temps que es potencia un sector econòmic d’alt valor afegit, generant riquesa i progrés social.

I vam acabar l’any amb una altra gran notícia per Catalunya. Per primera vegada en 20 anys, BioSpain, un dels esdeveniment biotecnològics d’Europa més importants i grans del món, aterra a Barcelona. La col·laboració com a Comitè Amfitrió coordinada des de Biocat, juntament amb la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona, ha estat clau per aconseguir que la capital catalana sigui la propera seu d’aquest esdeveniment. Sens dubte és una aposta estratègica i molt esperada pel sector, tenint en compte el pes actual de la indústria, les exportacions o la capacitat d’atracció d’inversió estrangera de les empreses catalanes a nivell de tot l’Estat.

Aquesta memòria recull les principals activitats i projectes que s’han dut a terme durant l’any amb l’objectiu final de seguir fent créixer el nostre ecosistema i avalar la BioRegió com a referent d’innovació en el sector de les ciències i la salut a nivell europeu.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.